SRBIJA SE SUOČAVA SA VELIKIM PROBLEMOM: Posao profesora izgubio prestiž, mladi neće za katedru!

Autor: Tanjug

Vesti

15.06.2020

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija se suočava s nedostatkom profesorskog kadra. Samo za matematiku nedostaje čak 700 predavača, a nema ni dovoljno profesora informatike i stranih jezika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Veliki problem je u tome što je profesija profesora izgubila društveni ugled koji je nekada imala. Rešenje bi bilo, kažu nadležni, između ostalog u stipendiranju studenata koji se školuju za tu profesiju, kao i veće plate.

- Mladi se sve ređe odlučuju da stanu za katedru. Pre pet godina za profesora na Matematičkom fakultetu prijavilo se 110 kandidata, prošle godine - tek njih 20. To je nekad bilo prestižno zanimanje, na primer pre Drugog svetskog rata, a sada se za profesora, praktično, na našem fakultetu odlučuju oni koji propadnu za nešto drugo, znači to im je poslednja opcija - kaže dekan Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beograd Zoran Rakić.

Problem je uočen pre nekoliko godina, ali za rešenje nije dovoljan samo entuzijazam, već su neophodne konkretne mere, ocenjuje struka.

- Prvo podstičući najbolje studente da se prijave na studije gde će postati edukatori, a sa druge strane da se odgovarajućim finansijskim podsticajima privuku ljudi da rade na tim poslovima. Verovatno bi pomoglo ako bi se povećao broj stipendija kojim bi se podržale studije do nastavničkih pozicija - kaže rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading