SAVETI MINISTRA KRKOBABIĆA I NJEGOVOG TIMA: Dobra zarada od sira!

Autor:

Vesti

01.06.2020

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, odgovarajući na pitanja povratnika zainteresovanih za ulaganje u proizvodnju sireva, a posle konsultacija sa profesorom dr Ljubišom Topisirovićem, biohemičarem molekularne biologije i članom nacionalnog tima, i profesorom dr Mihailom Ostojićem, tehnologom za sireve i članom Razvojne akademije poljoprivrede Srbije, poručuju da je ulaganje u proizvodnju sireva veoma isplativo. Sirarstvo je zanat i umetnost proizvodnje i zarada je najmanje dva-tri puta veća od prodaje sirovog mleka.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

Da je tako, potvrđuje činjenica da poslednjih desetak godina u Evropi postoji trend otvaranja malih zadružnih sirara koje prerađuju 500-5.000 litara mleka na dan sa svojih farmi i farmi drugih proizvođača mleka. U Srbiji ne postoji nijedna specijalizovana sirara u kojoj se isključivo proizvode sirevi. Broj mini-mlekara, kapaciteta do 5.000 litara mleka na dan, kojih je u našoj zemlji do pre nekoliko godina bilo više od 200, smanjen je na manje od 100 aktivnih jer su smanjeni broj muznih grla i proizvodnja mleka, a povećan broj staračkih domaćinstava.

Prema podacima Instituta za ekonomiku poljoprivrede, u Srbiji je u 2019. godini ukupan broj muzenih grla iznosio 427.000 krava, 106.000 ovaca i 99.000 koza. Pomuzeno je 1,509 milijardi litara kravljeg mleka, 11 miliona litara ovčijeg i 31 milion litara kozjeg mleka. Otkupljeno je 5.089 kg tvrdih sireva, kačkavalja, trapista i slično i mekih sireva - beli sir u kriškama 44.845 kg. Na zelenim pijacama prodato je 39.160 kg maslaca (butera), 2.138.221 kg kajmaka (skorupa), 11.781.831 kg svih vrsta sireva i 1.280.540 kg ostalih mlečnih proizvoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mix

01.06.2020 23:50

"'Falimo te Boze", da ste jednom shvatili nesto sto je i laiku jasno! Zemlja koja preteduje da u mlecnoj proizvodnji i preradjivackoj industriji nesto znaci mora da ulozi ozbiljne napore, znanje i sredstva u proizvodnji polutvrdih i tvrdih sireva.Mi imamo dobru tradiciju u proizvodnji mekih sireva ali ako zelimo prodor u superprofitabilnu industriju visih i najvisih faza prerade mleka moramo ovladati proizvodnjom narocito tvrdih sireva! Pa sama Holandija izvozi 4,7 milijardi evra tih sireva! Zamislite tu fantasticnu cinjenicu! A imamo sve uslove za to ,samo trebamo da ovladamo tehnologijom .Privredna Komora Srbije i mlekari treba da ,ako treba, i angazuju strane strucnjake i plate ih dobro da bi nam izgradili barem dve-tri dobre marke. Ima nesto kao ogranicenje i to sto je mlekarska industrija Srbije sasvim otkupljena od stranaca koji nemaju interes da ovde razvijuju preradu mleka u sireve, vec izvoze sirovinu a uvoze svoje sireve u Srbiju. TO je skupa cena naseg olakog privatizovanja mlekarske industrije. Ali treba insistirati i kod njih da ulazu u razvoj proizvodnje kvalitetnih sireva kod nas!