Florijan Biber nagrabusio na tviteru zbog napada na Vučića! Orhan Dragaš ga ućutkao zbog pretnji

Autor: Republika

Vesti

17.03.2020

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Florijan Biber, stručnjak za Balkan sa univerziteta u Gracu, loše se proveo na društvenim mrežama kada je zapretio predsedniku Vučiću da će morati da „pojede svoje reči“ posle smirivanja epidemije korona-virusa. U pokušaju da odbrani neodbranjivo, u ovom slučaju Evropsku uniju, austrijski profesor je na tviteru napao Vučićevu izjavu da evropska solidarnost ne postoji i da je to bila bajka na papiru, zapretivši predsedniku Srbije rečima „Mnogi će morati da pojedu svoje reči i tvitove, kada sve ovo prođe“!

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić

Revoltiran ovim rečima, u polemiku sa Biberom ušao je dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, poručujući Biberu da je očigledno da EU funkcioniše samo ako je situacija idilična, a da su migrantska kriza i aktuelna epidemija pokazale da EU nema ni zajedničku politiku, niti kapacitete da reše problem. Biberov pokušaj „vađenja“, kroz reči da EU nema nadležnosti u oblasti javnog zdravlja, tek je bio bezuspešan, jer ga je Dragaš podsetio da EU nije imala ni plan, ni zajedničku politiku, a naročito solidarnost u toku dve velike krize sa kojima se suočila – migrantskom i epidemiološkom. „Nisam ni mislio da postoje očekivanja da će nas Ursula fon der Lejden izlečiti virusa korona“, napisao je dr Dragaš. Austrijski profesor, na to, uporno ponavlja birokratsko obrazloženje da EU ne može da ima politiku ili plan, jer nema nadležnosti u većini pitanja u vezi sa COVID-om 19, na šta dr Orhan Dragaš zaključuje da je haos posledica krize vođstva u EU i da se reflektuje na ukupnu situaciju u EU i u državama kandidatima. „Očekujemo bar solidarnost (i pomoć) od zajednice država, kojima želimo da se pridružimo“, zaključio je Dragaš. 
 
Protiv Bibera se u ovu polemiku uključio i istoričar Nikola Samardžić, inače veliki zagovornik ulaska Srbije u EU i NATO, pa je na Biberovo pominjanje evropske solidarnosti napisao da se ta solidarnost – „nažalost završava 300 kilometara od Graca, baš kao 1699“, podsećajući na Karlovački mir, kojim je okončan rat tadašnje Austrije i Turske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
nada

17.03.2020 15:35

Neka je nagrambusio, neka se zna red.

milan306

17.03.2020 16:45

Strašno.Niko nikoga ne treba da napada u ovo trenutku.

Lazar

17.03.2020 16:45

Mi građani Srbije smo ponosni na činjenja našeg predsednika, EU je pokazala koliko je sebična a mi u bajke više neverujemo.

Stefan

17.03.2020 16:47

Biber jel to beše neki začin.