Gojković: Pacijent je smešten u izolovanom delu bolnice u Subotici

Autor: Tanjug

Vesti

06.03.2020

13:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pacijent zaražen korona virusom smešten je u Opštoj bolnici u Subotici u izolovanom delu Odeljenja za infektivne bolesti, dobrog je opšteg stanja i prima simptomatsku terapiju, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

RepublikaFoto: Tanjug
Maja Gojković

On je naglasio da se svi sumnjivi slučajevi na koronavirus testiraju u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji u Institutu Torlak, ali i u Institutu za javno zdravlje u Vojvodini koji imaju najsavremeniju opreme i testove koji mogu da utvrde postojanje tog virusa.

Pojašnjava da sve infektivne klinike i infektivna odeljenja u Vojvodini i centralnoj Srbiji imaju izolovane, namenski specijalizovane delove, za zbrinjavanje takvih zaraženih pacijenata.


- Sve naše bolnice u ovom trenutku, kao i Subotička bolnica, raspolažu potrebnom opremom koja je namenjena za zaštitu zdravstvenih radnika koji su najizloženiji virusu, pošto su u direktnom kontaktu sa pacijentima - rekao je Gojković za Tanjug.

Poručio je je da nema mesta panici, da građani treba da nastave da obavljaju svokodnevne aktivnosti, idu na posao, a da će zdravstveni radnici raditi svoj deo posla.
 
RepublikaFoto: e-stock agency
Foto: Ilustracija

- Nema razloga za paniku. Ukoliko dođe do većeg broja obolelih imamo razrađene sve moguće scenarije. Mislim da ćemo izaći iz ove krize onako kako treba - naveo je on.


Upitan imaju li zdravstvene ustanove dovoljno respiratora ukoliko bude pacijenata sa ozbiljnijim komplikacijama, Gojkovcić je rekao da Vojvodina nema problem sa nedostatkom tih aparata.

- Sve bolnice imaju dovoljno respiratora - rekao je on i napomenuo da je odluka da se prekine nastava pre tri nedelje zbog sezonskog gripe imala pozitivan efekat i da u ovom trenutku u bolnicama imaju samo sporadično pacijente koji se leče od komplikacija sezonskog gripa.

On kaže i da zdravstveni sistem Srbije u ovom trenutku može da odgovori novonastalim zahtevima zbog pojave novog korona virusa i pozvao sve građane da budu odgovorni prema sebi i prema društvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading