Vukosavljević i Kusovac pali u "Klopku za ptice": Napravili izložbu s UKRADENOM slikom vrednom 60.000 evra!

Autor:

Vesti

18.02.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delu čuvenog slikara Mila Milunovića "Klopka za ptice" gubi se svaki trag devedesetih godina, a sada se pojavila na izložbi koju su organizovali poznati kustos Nikola Kusovac i Ministarstvo kulture Vladana Vukosavljevića. To bi za državu bila lepa vest da se izuzetno vredna slika na pomenutoj izložbi nije našla kao deo privatne kolekcije, što znači da je, prevedeno na narodni jezik, otuđena i u međuvremenu, po svemu sudeći, prodata.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladan Vukosavljević

Milunović, čije slike krase mnogobrojne državne institucije u Srbiji, "Klopku za ptice" naslikao je 1958. To delo veličine 120 puta 70 centimetara stajalo je u Palati Srbija, gde je bilo sedište Izvršnog veća tadašnje Jugoslavije. Devedesetih odatle misteriozno nestaje da bi se još misterioznije pojavilo na izložbi "Srpsko slikarstvo 20. veka", koju su u Domu vojske organizovali Kusovac i Ministarstvo kulture. Ta izložba otvorena je krajem decembra i trajala je do pre nekoliko dana, a u njenom katalogu kao vlasnik Milunovićeve slike navodi se izvesni Radojica Mihajlović.

SVE CRNO NA BELO

Da je slika u tim turbulentnim devedesetim godinama nestala iz Palate Srbija verovatno se ne bi ni saznalo da za potrebe monografije "Milo Milunović - nepresušna težnja suštini slikarske materije i boje", koja je objavljena 1997. godine u izdanju SANU i Crnogorske akademije nauka i umetnosti, profesorka Fakulteta likovnih umetnosti Ivana Simeonović Ćelić nije obišla zgradu SIV. Tada je primećeno da slike nema, a ona je u monografiji uz fotografiju "Klopka za ptice" napisala "danas nema slike".

Foto: youtube.com/britanik00
Ivana Simeonović Ćelić

Srpski telegraf kontaktirao je sa Ivanom Simeonović Ćelić, od koje smo čuli da je bila veoma iznenađena kada je Milunovićevu sliku videla u katalogu pomenute izložbe.

- Išla sam u zgrade gde su bile Milunovićeve slike, tri-četiri godine sam se time bavila. Bila sam u palati tadašnjeg SIV. Prošla sam sa tadašnjim kustosom sve prostorije, ali tog dela nije bilo. U mojoj monografiji je objavljena fotografija koju mi je poslao slikarev sin, vajar Nikola Milunović. Očito da je slika otuđena iz tadašnjeg izvršnog veća i biće zanimljivo kako je dospela u ruke novog vlasnika - rekla je Ivana Simeonović Ćelić, inače direktorka galerije "Cepter".

Advokat: Zanima me reakcija nadležnih

Advokat Milica Nicović, član pravnog tima koji u jednom procesu brani dr Stanislava Živkovića (100), istoričara umetnosti, pa samim tim dobro poznaje materiju, za naš list kaže da je slučaj "Klopke za ptice" veoma zanimljiv.

- Trenutno sam kao deo tima angažovana na odbrani stogodišnjaka, istoričara umetnosti, protiv kojeg organi postupka vode proces po privatnoj prijavi jednog fizičkog lica, pa će biti veoma zanimljivo videti njihovu reakciju u ovoj situaciji, kada se pojavljuju indicije da je eventualno oštećena Republika Srbija, kao pravni sledbenik pokretne i nepokretne imovine Izvršnog veća nekadašnje FNRJ - navodi Nicovićeva.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nikola Kusovac

S druge strane, u izjavi za Srpski telegraf Nikola Kusovac tvrdi da se ne radi o istoj slici (u šta je teško poverovati, ne samo zato što je Ivana Simeonović Ćelić jedan od najboljih poznavalaca Milunovićevog opusa i bila je u kontaktu s njegovom porodicom već i zato što slika u monografiji i katalogu, čak i da zanemarimo to što je već na prvi pogled identična, ima potpuno iste dimenzije i istu godinu kada je izrađena).

- Nije to ta slika. Naziv se poklopio samo. Ja tu sliku nisam ni vodio pod tim nazivom "Klopka za ptice", nego kao "Kavez za ptice" jer Milo ima jednu veliku seriju, ali to nije ta slika. Kad se uporede ova koja je bila izlagana i ova što je, nadam se, i dalje u Palati Srbija, to su različite slike. Neko je površno gledao. Čudilo me jer je taj kolekcionar jako pažljiv, pa sam se čudio da on može da nasedne da kupi nešto što nema čisto poreklo, dakle, ne radi se o istoj slici. Piše isti naziv, valjda je neko zbog sličnosti to uradio, taj vlasnik, ja se držim onog što mi vlasnik kaže. Verovatno je on rekao "Klopka za ptice", pošto mu je ličila na klopku za ptice - ispričao nam je Kusovac, ne objašnjavajući kako bi uopšte bilo moguće, kad tvrdi da se slika zove drugačije, da je uvrsti na izložbu pod lažnim nazivom, bez ikakve provere, samo na osnovu reči vlasnika.

Ko je Radojica Mihajlović

Mada je Kusovac priznao da je spornu sliku video kod vlasnika Radojice Mihajlovića u stanu, broj Mihajlovićevog telefona nije mogao ili nije želeo da nam da. Ime Radojice Mihajlovića, inače, postalo je poznato u Beogradu devedesetih godina, kada je iz Bosne došao u Srbiju kao čovek nekadašnjeg ministra u vladi RS Momčila Mandića. Nedugo posle toga ulazi u posao sa trgovinom slika, a njegovo ime vezuje se za agenciju za posredovanje, procenu i prodaju umetničkih vrednosti i opremanje prostora "Saga", registrovanu na Voždovcu, u novembru 2008. godine. Međutim, telefonski brojevi na njegovo ime i ime navedene firme do kojih smo došli bili su ili nedostupni ili pogrešni.

MINISTAR BEZ ODGOVORA

Od ministra Vukosavljevića nismo dobili odgovore na poslata pitanja.

Dobri poznavaoci prilika na tržištu umetničkih dela izričito tvrde da "Klopka za ptice" nikada nije bila prodavana na aukciji niti se našla u nekoj galeriji slika.

Podsetimo, Nikola Kusovac, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja, bio je krajem 2018. saslušan u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po zamolnici tužilaštva u Minhenu, koje je protiv njega i dvojice trgovaca umetninama podiglo optužnicu za krivično delo prevare. Oni se sumnjiče zbog 40 falsifikovanih slika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading