Vuletić: Đilas monopolizuje poziciju na opozicionoj sceni

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.01.2020

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Ðilas bojkotom predstojećih parlamentarnih izbora pokušava da obezbedi dodatno vreme da politički ojača i zato je pritisak na sve iz opozicije, koji bi da izađu na izbore, snažan, ocenjuje profesor Vladimir Vuletić, uz konstataciju da je deo opozicije koji je protiv bojkota svestan da postoji trend da Ðilas monopolizuje poziciju na opozicionoj sceni.

RepublikaFoto: printscreen/TVPRVA
Vladimir Vuletić

Vuletić za Tanjug kaže da Ðilas ima ambiciju da stvori jedan jedinstveni, snažni opozicioni blok, kao i da je svestan da bi izlaskom na izbore bio vrlo verovatno poražen, kao što su bili Saša Janković i Dosta je bilo, što bi mu, kaže, oduzelo legitimitet u opozicionim krugovima.

Opozicija koja bi da izađe na izbore svesna je i da gubi dosta bojkotom, navodi Vuletić i dodaje da je to iz razloga što očekuju da bi na ovim izborima mogli da se pozicioniraju osvajanjem određenog broja glasova.

- To je suštinski problem na opozicionoj političkoj sceni - kazao je Vuletić, a odluku Omladine DS-a da se povuče iz aktivnosti SzS-a vidi kao primer da u političkoj borbi svaka grupacija koristi sve što ima na raspolaganju, a između ostalog i omladinski pogoni pojedinih grupacija i stranaka igraju svoju ulogu.

Kaže da treba imati u vidu, pogotovo kada je reč o Demokratskoj stranci i omladini te stranke, da postoji i jedna vrsta zvanične autonomije koju oni ne žele da izgube. Navodi i da svaka omladina koja je uključena u politiku za motiv ima više idealističkog, nego onoga što je vezano za neku vrstu kombinatorike i političkog računa.

- Pre svega u tome vidim razloge onoga kako se Omladina Demokratske stranke opredeljuje i odnosi prema pitanju koalicije sa Boškom Obradovićem - kazao je Vuletić.

Navodeći da DS i Pokret Dveri ideološki nisu ni slični, Vuletić kaže da, kada je reč o parlamentarnoj političkoj borbi, ta vrsta političkog ujedinjenja može biti smislena samo ukoliko je ideja da se pritiskom, kroz ulične proteste izvrši pritisak na vlast. Vuletić smatra da će do, kako navodi, sustinskog sukoba između DS-a i Dveri doći pre ili kasnije i dodaje da bi to bio sukob između Dragana Ðilasa i Boška Obradovića.

- Tu će doći do sukoba u okviru liderstva - kaže Vuletić i pojašnjava da su svi zapravo svesni da jedan politički blok, koji želi da se suprostavi bloku koji vodi Aleksandar Vučić, takođe mora da ima neku vrstu lidera. Navodeći da je politika generalno personalizovana, svuda u svetu poslednjih tridesetak godina, a posebno kod nas, Vuletić kaže da uspeh i čvrstina opozicionih grupacija zavisi od čvrste hijerarhije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Zora

23.01.2020 12:07

U ovom veku o nece da ojaca sigurno.

Marija

23.01.2020 13:11

Da li Djilas lazima i nasiljem ocekuje da mu skoci rejting to se nikad nece desiti.

Odgovori 11 0
Andjela

23.01.2020 16:33

Mislim da su opozicionari preterali.

Igor

23.01.2020 22:17

Đilas misli da će neredima i nasiljem doći do vlasti, a uporno prelazi preko naroda od kojeg nema podršku.