SRBIJO, OVO JE EKSTREMNO VAŽNO! Već nas ima ispod sedam miliona, evo šta su najveći uzroci

Autor: Tanjug

Vesti

17.01.2020

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema proceni Zavoda za statistiku u Srbiji živi manje od 7 miliona stanovnika i to je najmanje u novijoj istoriji, a uzroci za to su negativan prirodni priraštaj i iseljavanje stanovništva, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović kaže da će broj stanovnika u Srbiji i populacione trendove najbolje pokazati popis stanovništva u aprilu 2021. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Slavica Đukić Dejanović

Ona očekuje da će se pokazati da Srbija ima manje stanovnika ali smatra da će podaci biti od koristi.

- Sa ogromnim nestrpljenjem očekujemo novi popis, jer će nam dati realne analize, pa će nam planovi za populacionu politiku, za migracije, obrazovanje u pojedinim sredinama, ali i zemlje u celini, biti adekvatni. Mislim da će segmenti migracije i obrazovanja biti vrlo bitni - istakla je Đukić Dejanović.

Podaci kažu da se u desetogodišnjem proseku u Srbiji rađa 66.000 beba, a umire više od 100.000 ljudi, što je 36.000 ljudi manje godišnje, navodi e demograf Danica Šantić.

 

 

- Najveći broj beba rođenih u tom periodu bio oko 70.000, a poslednje godine za koju raspolažemo podatke, bilo je 64.000 rođenih beba. Postoji određeni trend rasta broja dece, ali to nisu veliki iznosi - oko 100, 200 beba više, ali su izuzetno značajni - rekla je Šantić.

Srbiji je potrebno više novorođenčadi da bi se održala prosta reprodukcija.

- Nivo fertiliteta u nekom teorijskom smislu uvek se uzima broj od 2,1 koji je neophodan za prostu zamenu generacija, da bi broj stanovnika ostao isti. U Srbiji je taj broj daleko ispod tog nivoa, svega 1,4 odsto. To nam govori da smo mi nažalost daleko od potrebnog broja i da treba raditi na promociji rađanja i na podizanju svesti da bi svaka porodica u Srbiji trebala da ima bar troje dece - navela je Šantić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading