(VIDEO) Vučić sa Micotakisom: Nema prijateljstva kao što je naše!

Autor: Republika

Vesti

11.12.2019

11:07 >> 11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas zvaničnu posetu Atini, gde se sastao sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Kirjakos Micotakis (levo) i Aleksandar Vučić (desno)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i grčki premijer Kirjakos Micotakis obraćaju se novinarima.

Jedni drugima čuvamo leđa

Predsednik Vučić se obratio rečima "Čast nam je što možemo da budemo vaši gosti i što možemo da potpišemo stratešku deklaraciju o saradnji" i naglasio da je "Srbija odani prijatelj grčkog naroda i države". 

- U svetu nema prijatelja kao što je nama Grčka - rekao je on.

Predsednik Vučić je istakao da je ovo za Srbiju važan dan.

- Mi smo ovim potpisivanjem stavili pečat na viševekovno prijateljstvo koje niko ne može da uništi. Važan zadatak Srbije je da stoji uz Grčku i čuva joj leđa i dodao da "možemo biti sigurni da će Grčka isto učiniti i za nas".

Potpisana deklaracija strateškog partnerstva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis potpisali su danas u Atini Zajedničku deklaraciju o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje.

Deklaracija podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i čitavim nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Predsednik Vučić je, otvarajući sednicu Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koja je prethodila potpisivanju dokumenta, istalao da je Deklaracija veoma važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument.

Dodao je da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

Osim Deklaracije, ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas i srpski ministar prosvete Mladen Šarčević potpisali su Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.

Vučić i Micotakis najpre će imati bilateralni sastanak, nakon kojeg će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Posle sednice biće potpisani Zajednička deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, koja podrazumeva niz zajedničkih stavova u vezi sa najvažnijim pitanjima, međusobnom podrškom oko najvaznijih pitanja za obe zemlje i nizom drugih opštih političkih stavova koji se tiču prijateljskih i strateških odnosa dve zemlje.

Takođe, biće potpisan i Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020.do 2022. godine.


Predsednik je uoči sastanka izrazio uverenje da će danas u razgovorima sa premijerom Micotakisom i na sednici Visokog saveta, na primer, biti otvorena priča oko pruge Beograd-Solun-Pirej.

- Nama preostaje tu ogroman posao, jer ako budemo hteli da obradujemo Nišlije brzom prugom od Beograda do Preševa biće potrebne dve milijarde - kazao je Vučić. Programom posete, predviđeno je da se Vučić danas sastane i sa arhiepiskopom antinskim i sve Grčke Jeronimom II, a na kraju i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, sa kojim je sarađivao, dok je Cipras još bio na čelu grške vlade, u okviru regionalne saradnje Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Da čuvamo leđa jedni drugima" - predsednik Vučić u intervjuu za grčki list @kathimerini

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Dec 10, 2019 at 10:34pm PST


Vučić je u utorak, prvog dana posete, razgovarao sa predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom, na čiji poziv i boravi u Atini.Predsednik je, nakon sastanka sa grčkim kolegom, rekao da su Srbi Grcima, ali i Grci Srbima prijatelji, koji jedne druge ne dovode u pitanje, te izrazio uverenje da će to prijateljstvo i saradnja tokom razgovora s premijerom Grčke i nakon potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu biti još snažnije učvršćeno.

- Oni to prijateljstvo ne dovode u pitanje, podržavaju naš evropski put, našu poziciju oko KiM, iako je od strane prethodnog ministra spoljnih poslova bilo različitih interpretacija i pokušaja, a toga sada više nema. Sutra verujem da ćemo još snažnije učvrstiti naše prijateljstvo i saradnju - kazao je juče Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
vlado

11.12.2019 11:48

Politiku Srbije podrzava veliki broj zemalja

Bojana

11.12.2019 11:52

Tako je sve pohvale..

Darko

11.12.2019 11:53

Saradnja sa Grckom je odlicna, ova poseta samo ucvrscuje saradnju i prijateljstvo ove dve zemlje.

Mila

11.12.2019 12:07

Prijateljstvo i saradnja na zavidnom nivou.