NAPADI NA SRBIJU ZBOG POSETE SIJA, A U PARIZU GA DOČEKAO CRVENI TEPIH: Mrzitelji udarili na Vučića!

Autor:

Vesti

07.05.2024

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od namoćnijih lidera na planeti iznervirao mnoge na zapadu i kod nas odlukom da dođe u Beograd

NAPADI NA SRBIJU ZBOG POSETE SIJA, A U PARIZU GA DOČEKAO CRVENI TEPIH: Mrzitelji udarili na Vučića!

Foto: Tanjug Zoran Zestic

Predsednik Kine Si Đinping stiže danas u istorijsku posetu Beogradu, gde će mu tokom dvodnevnog boravka domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dvojica lidera će razgovarati o daljem unapređenju političkih i ekonomskih veza naših država i ovaj njihov deveti po redu zvanični susret Peking vidi kao priliku za cementiranje gvozdenog prijateljstva sa Srbijom.

ČISTO LICEMERJE

Đinping je, tokom petodnevnog boravka u Evropi (od 5. do 10. maja), izabrao da poseti tri prestonice - Pariz, gde se juče sreo s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, potom Beograd i Budimpeštu, gde će razgovarati s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Zbog takvog priznanja i značaja posete Beogradu krenula je kanonada isključivo na Srbiju i predsednika Vučića. Iz stranih centara moći, a ne posustaju ni njihovi ovdašnji sledbenici. O Makronu, naravno, ni da pisnu.

Viola bi da "šutne Vučića"

U izlivu frustracija zbog dolaska Si Đinpinga u Srbiju istakla se Viola fon Kramon, evroposlanica čuvena po antrisrpskim stavovima, koja je čak zatražila da EU odgovori merama Vučiću. Kako se izrazila, Vučića treba "šutnuti napolje" i "uskratiti Srbiji sve EU fondove".

Nemica Makrona nije ni slovom pomenula.

Tako je američka agencija Asošijeted pres objavila skandalozan tekst, gde su Vučića i Orbana nazvali "autokratama koje razvijaju crveni tepih za Sija" tokom turneje po Evropi, dok Makrona slovom pomenuli nisu. Da licemerje bude očigledno, fotografije objavljene uz taj tekst upravo su iz Pariza, gde je dočekan na crvenom tepihu uz najviše državne počasti.

- Kineski lider Si Đinping provešće najveći deo svoje petodnevne turneje po Evropi ove nedelje u dve male zemlje na istočnoj polovini kontinenta, regionu koji je Peking koristio kao uporište za svoje sve veće ekonomske ambicije u Evropi. Nakon zaustavljanja u Parizu u ponedeljak da bi započeo svoje prvo evropsko putovanje u poslednjih pet godina, Si će zatim otputovati u Mađarsku i Srbiju, dve nacije s autokratskim liderima za koje se smatra da su prijateljski nastrojene prema Kini i bliske ruskom predsedniku Vladimiru Putinu - navodi AP.

Rot se obrušio na Srbiju: Ovo vas udaljava od EU

Šef spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihael Rot imao je pak osvrt na izjavu Vučića, u intervjuu za kinesku CCTV, da je Tajvan Kina, što je ovaj Nemac ocenio kao "još jedan primer kako predsednik Srbije krši osnovne principe spoljne politike EU" i da "Vučić sve više udaljava Srbiju od EU".

Uzvratio je član GO SNS Dušan Kozarev, poručivši Rotu da bi mu, umesto neprimerene opsesije Vučićem, bilo korisnije da se bavi čišćenjem sopstvenog dvorišta:

- Ne verujem da vas je nemački Bundestag birao na tu poziciju da biste delili lažne moralne lekcije ili kvarili odnose s pouzdanim evropskim partnerima i nemačkim prijateljima kao što je to Srbija.

Treba li reći, ni Rot, poput Viole fon Kramon, nije našao za shodno (to jest, nije smeo) da bilo šta zameri Makronu.

KAO U INAT

Za to vreme, kao u inat nazovinovinarima iz AP, Si Đinping i Makron su razmenjivali reči hvale u Jelisejskoj palati. Tako je kineski lider poručio da je EU prioritet kineske spoljne politike, a francuski da je dijalog EU-Kina potrebniji nego ikad.

- Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu - poručio je Si na trilateralnom sastanku Kina-Francuska-EU s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Nikezić zaboravio "četiri stuba spoljne politike" u vreme DS

Poput tih svojih stranih mentora, i opozicionari su maltene besni što je Vučić domaćin jednom od najmoćnijih lidera na planeti.
Među njima i Dušan Nikezić, poslanik SSP Dragana Đilasa, koji je ocenio da poseta maltene ni po kom osnovu ne može biti dobra za Srbiju. Kakav zaokret u odnosu na pre deceniju i po, kada su i Nikezić i Đilas, tada kao funkcioneri DS, podržavali politiku svog partijskog šefa i predsednika države Borisa Tadića o četiri stuba spoljne politike - EU, SAD, Rusija i Kina. 

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, te da Kina uvek pristupa svojim odnosima s Evropskom unijom (EU) iz strateške i dugoročne perspektive.

Makron je istakao da je koordinacija s Kinom o velikim krizama u Ukrajini i na Bliskom istoku odlučujuća.

Nisu zaostali ni Šolakovi mediji

Uz njih, po već viđenom šablonu, jeste i medijska mašinerija tajkuna Dragana Šolaka. Tako je i novinarka Jovana Polić, autorka serijala emisija na N1, ocenila da je dolazak Sija u Beograd "pokazatelj kuda ide Srbija - da smo se odmakli od EU i da idemo ka nekom BRIKS!" Interesantno kako ni njoj nije zasmetalo što je i Makron, lider članice EU, gostio kineskog kolegu.

Dolazi u Beograd na dan bombardovanja ambasade

Đinping posetu počinje baš na 25. godišnjicu NATO bombardovanja ambasade Kine u Beogradu, događaja koji je izazvao masovne antiameričke proteste u Kini i u Pekingu razvio nepoverenje prema Alijansi.

Tog 7. maja 1999. američki projektili su ubili tri kineska novinara, a dvadesetoro ljudi je ranjeno. Portal Blumberg ocenjuje da je bombardovanje Beograda zbližilo Rusiju i Kinu i stvorilo partnerstvo koje je od tada ojačalo i brine Zapad. NATO se nevešto pravdao tvrdeći da je prava meta bilo sedište SDPR, državne agencije koja se bavila uvozom i izvozom vojnog naoružanja i opreme, ali ta priča ne pije vodu jer se zgrada te kompanije nalazila stotinak metara dalje.
Na mestu bombardovanja postavljena je spomen-ploča, simbol prijateljstva dva naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (27)

Loading
Erin

07.05.2024 08:07

Zemlje koje napadaju Srbiju zbog posete kineskog predsednika prve sarađuju sa Kinom. Samo misle da mi moramo njih da pitamo da li smemo da primimo kineskog predsednika. Za razliku od ostatka regiona, mi ne moramo ništa nekog drugog da pitamo jer imamo suverenitet.

Nenad

07.05.2024 08:08

Ma mogu samo da nas mrze i ništa više zlikovci koji nas ne vole.

Mima

07.05.2024 08:08

Svaka cast Presednice, to možete samo Vi.

Maja

07.05.2024 08:09

SI DJinpig je bio i ostao nas iskren prijatelj