Lončar najavio: Deci senzori za merenje šećera o trošku RFZO!

Autor:

Vesti

14.11.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Od 1. januara 2020. deca koja imaju dijabetes i koja su na insulinskoj terapiji o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiće senzore za merenje šećera u krvi", najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To znači da mališani više neće morati da se bockaju više pita dnevno kako bi izmerili nivo šećera u krvi.

Procenjuje se da u Srbiji dijabetes ima oko 710.000 odraslog stanovništva, saopšteno je povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa. Šećerna bolest je kod nas peti vodeći uzrok umiranja i peti vodeći uzrok opterećenja bolestima.

Približno polovina obolelih čini radno sposobno stanovništvo, ali se tip dva dijabetesa sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata kao posledica rastuće epidemije gojaznosti.

710 hiljada odraslih obolelo od dijabetesa

U domove zdravlja u Srbiji ponovo su vraćena savetovališta za dijabetes, a posebna pažnja usmerena je na Registar za dijabetes.

Samo dve od sedam zemalja centralne Evrope uvele su obavezan Registar za dijabetes, jedna od te dve zemlje je Srbija.

Ministar Lončar naveo je da je pokrenuto obnavljanje savetovalište za dijabetes u domovima zdravlja, a da je posebna pažnja usmerena na unapređenje elektronskog sistema evidencije dijabetesa, odnosno Registra za dijabetes.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading