Ove ugovore i sporazume Medvedev donosi u Srbiju!

Autor: kurir.rs

Vesti

17.10.2019

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom posete predsednika ruske vlade biće potpisano više sporazuma i memoranduma. Među važnijima je onaj o saradnji u izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev

Tokom posete ruske delegacije, s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom na čelu, Srbija i Rusija potpisaće ukupno pet sporazuma i memoranduma.

Medvedev dolazi sutra u jednodnevnu posetu Srbiji povodom obeležavanja 75-godišnjice oslobađanja Beograda 20. oktobra 1944.

Modernizacija železnice

Tokom posete, premijer Rusije razgovaraće sa našim državnim vrhom, prisustvovaće prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", govoriće u parlamentu na posebnoj sednici, položiće vence na spomenik "Smrt fašizmu, sloboda narodu" na Kalemegdanu.

Kako prenose mediji, vlade Rusije i Srbije potpisaće sigurno pet sporazuma i memoranduma, uključujući i onaj sporazum o saradnji u izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije, a postoji mogućnost da bude potpisano još pet sporazuma ukoliko se na vreme završe procedure.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Medvedev

- Neki od tih sporazuma su i onaj o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, kao i sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd - Vrbnica - granica s Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo - granica s Crnom Gorom između Srbije i otvorenog akcionarskog društva "Ruske železnice" - otkriva izvor.

Sastanak s Vučićem

Kada je reč o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Medvedeva, očekuje se da će centralna tema razgovora biti Kosovo, tj. da će Moskva potvrditi čvrstu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže da ova poseta nije protokolarna, već strateški značajna, jer dolazi u uslovima zategnutih odnosa i povećanog pritiska Zapada na Srbiju.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Živadin Jovanović

- Rusija će ovom posetom ojačati podršku Srbiji. Verujem da će Medvedev preneti poruku da Rusija želi da učestvuje u rešavanju problema Kosova - kaže Jovanović i dodaje:

- Pozicija Rusije o Kosovu je državna i strateška, ona se ne menja. Rusija će podržati rešenje za budući status koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije. To su i ruski interesi. Rusija, kao velika sila, ima interesa da se nađe održivo rešenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading