Gojko Đogo: Ko je palio knjige, spaljivao je i ljude

Autor:

Vesti

16.10.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spaljivanje knjiga je vandalski čin. Istorija nas uči da bi oni koji spaljuju knjige spaljivali i ljude...

RepublikaFoto: youtube.com/TV Most Novi Sad
Gojko Đogo

Ovo je komentar poznatih srpskih književnika i kulturnih radnika, koji ne skrivaju zgražavanje nad činjenicom da su pristalice Dragana Đilasa, predvođene njegovim bliskim saradnikom i predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem, nasred ulice pravile lomače od knjiga, spaljujući delo koje je napisao Goran Vesić. Potom su te snimke ponosno kačili na društvene mreže.

Možda i najgore od svega bilo je što je promocija imala humanitarni karakter - autor knjige odrekao se novca od prodaje za lečenje bolesnog dečaka Filipa Ivanovića (9) iz Smedereva.

NEĆU DA VERUJEM...

Književnik Gojko Đogo je kategoričan: spaljivanje knjiga je zloćudan čin.

- Hoću da verujem da je to samo incident, nečiji nerazuman postupak. Teško je i poverovati da je nekom pregrejanom mozgu palo na um da beogradski sajam knjiga dočekuje na taj način. To se ne može opravdati nikakvim ideološkim ni političkim uverenjima. Istorija nas uči da su oni što su palili knjige spaljivali i ljude. Gnušam se - poručuje Đogo.

S druge strane, izdavač Zoran Kolundžija ("Prometej") ističe da je situacija nenormalna. - Teško mi je da zamislim, a zaista se desilo da danas može neko tako nešto da uradi. Nakaradno je, zna se gde se vodi politička borba, ono sve što smo preksinoć radili apsolutno nije imalo veze sa politikom. Dogovorili smo se da sve što ima sa ovim poslom ide u humanitarne svrhe, a svako ko pogleda slike i pročita tekst vidi da ovo nema veze sa politikom. Krajnje degutantno, trebalo bi da se stide - smatra Kolundžija.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Jeca

16.10.2019 07:33

Oni su propast za Srbiju

Bojana

16.10.2019 07:37

Zato vandalima treba suditi i osuditi ih na robiju. Bolje mi njih nego oni nas. Ako ih javni tuzioci ne tuže, isti su kao oni.

Pedja

16.10.2019 07:55

Lepo kaze gospodin Djogo.Samo su fasisti spaljivali knjige i danas ova nasa jadna opozicija.

Mirjana

16.10.2019 09:50

Pretužno i prestrašno je u 21. veku doživeti da na sred ulice jedne solidno razvijene zemlje, ugledate lomaču od knjiga... sramno ponašanje opozicije, bruka