Vučić: "Kosovski" dodatak za četiri najsiromašnija okruga

Autor: Tanjug

Vesti

12.10.2019

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je ideja da se u četiri najsiromašnija okruga, među kojima je i Toplica, uvede poseban dodatak, nešto poput kosovskog dodatka, te da će o toj mogućnosti razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

- Krajnje je vreme da za četiri naša najsiromašnija okruga damo poseban dodatak, kao kosovski dodatak, za naše učitelje, profesore, lekare, medicinsko osoblje...da pomognemo - rekao je Vučić u obraćanju žiteljima Blaca i okoline.

Ideja je, kaže, da taj dodatak za Toplički okrug, Jablanički, Pčinjski...bude 10 odsto, pa da palata lekara u Blacu bude veća 10 odsto nego lekara u Beogradu.

Kako kaže, ako se to lekaru u Beogradu ne dopada, onda neka dođe da radi u Blacu.

Cilj je, kaže, da podstaknemo ljude da ostanu u Blacu.

- Kad vam kažu da su troškovi života veći u Beogradu nego u Blacu, to je tačno, ali prosečna plata ovde u Blacu je 37.000 a u Beogradu 74.000. Nikada ne može da bude isto, ali moramo da smanjimo tu razliku, da živite bolje. Želim da se posvetim tom pitanju - poručio je predsednik.

Vučić je najavio da će država više ulagati u Toplicu i druge siromašne krajeve Srbije, kao bi ostavila seljaka na svome:

- Da nam čuva pragove i ono što smo počeli da gubimo u poslednjih 30-40 godina - podvukao je Vučić.

Naveo je i da je država spremna da gotovo u potpunosti finansira fabriku za preradu voća i povrća, za koju postoji interes, sa gotovo 90 odsto subvencije, kako bi voćari i povrtari imali gde da predaju robu, da se proizvede nešto više i skuplje, kako bi se izašlo na tžište cele Srbije, kao i van zemlje.

Foto: Predsedništvo Srbije

Istakao je i da će Blace postati privlačnije za investitore čim krene izgradnja autoputa Niš - Pločnik.

Poručio je da je država spremna da pomogne i uloži, ali da i sami žitelji moraju da pomognu, da veruju u ono što država radi i da se organizuju.

- Vas molim da budete strpljivi i neko ko će stalno da traži. Navikli ljudi da država nema... Tražite više, ali nemojte da očekujete sve od države. Pomoći ćemo koliko možemo - rekao je Vučić.

Zahvalio se žiteljima na srdačnom dočeku, koji, kaže, nije zaslužio, kao i na tome što, kako je rekao, veruju u svoje Blace, što su se uvek borili za Srbiju, uvek uz narod i državu.

Kako je rekao, danas je prvi put u Blacu posle više godina, te primetio da je Toplica mnogo osiromašila u poslednjih 50 godina, što je, poručio je, morati da se promeni.

Ponovio je da se rade lokalni putevi i istakao da će sve od škola, predškolskih ustanova, domova zdravlja, hitnih službi...morati da bude obnovljeno u roku od godinu dana iz sredstava Kancelarije za javna ulaganja.

- Imamo novac i hoćemo da uložimo u siromašne krajeve zemlje, tamo gde se najmanje ulagalo u poslednjih 30 godina, a to su topličke opštine, i Blace - rekao je Vučić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Feridan

12.10.2019 11:58

Treba se pomoci svakome kome je pomoc potrebna.

Senka56

12.10.2019 11:59

Siromasnom okrugu se mora pomoci na svaki nacin. Ovo je odlicna ideja predsednika.

Jana

12.10.2019 12:03

Podrzavam ovu ideju gde god se moze treba pomoci.

OM

12.10.2019 12:35

Svaka novčana pomoć mnogo znači.