Vučić pokrenuo inicijativu da se podigne spomenik srpskom heroju iz Amerike: Moramo da mu zahvalimo za sve što je uradio za Srbiju

Autor: Tanjug

Vesti

22.09.2019

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. predsedniku SAD Tomasu Vudro Vilsonu bude podignut spomenik u istoimenom beogradskom bulevaru, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

Predsednik je inicijativu, u koju je Tanjug imao uvid, uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, ističući da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država.

Vučić smatra da bi podizanje spomenika Vilsonu predstavljalo znak zahvalnosti i poštovanja života i dela ličnosti, koja je vrednovala i pomagala naš narod tokom i nakon Prvog svetskog rata.

- Na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva, 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson je doneo proglas obeležavanja ovog dana kao ''Srpskog dana'', u znak podrške tada teško stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini - podseća Vučić.

On navodi i da je prošlo vise od 100 godina od kada se srpska zastava zavijorila u Beloj kući, a u svim crkvama pročitan Vilsonov Proglas o srpskom narodu u kojem su izrečene najlepše reči o našem narodu, o vrednosti slobode i jednakih prava svih naroda.

- Tomas Vudro Vilson, dobitnik Nobelove nagrade za mir je tokom dva mandata na funkciji predsednika SAD, u periodu obeleženom ratom do tada neviđenih razmera i stradanja, dao neizmeran doprinos ustanovljavanju vrednosti mira i međunarodnog prava i saradnje - naglašava Vučić.

On ukazuje i da je saopštenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom "14 tačaka", Vudro Vilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, transparentnost međudržavnih sporazuma, demokratiju, i založio se za pravo naroda na samoopredljenje.

- Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbednog pristupa moru, tada još uvek Kraljevini Srbiji - kaže Vučić.

Vudro Vilson

Prema njegovim rečima, Vilsonova vanredna erudicija i poznavanje srpske istorije i borbe za slobodu i ujedinjenje našeg naroda kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom bili su ključna podrška pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.

- Zahvaljujći podršci predsednika Vudra Vilsona, Srbija je više teritorijalnih sporova rešila u svoju korist i utvrdila granice sa susedima - istakao je Vučić u inicijativi.

On navodi i da po završetku Pariske mirovne konferencije predsenik Vilson sa ciljem demilitarizacije sveta i sprečavanja oružanih konflikata ulaže veliki trud u osnivanje Lige naroda, bez koje Ujedinjene nacije ne bi postojale u današnjem obliku.

- S obzirom na zajedničke demokratske i humanističke vrednosti, vrednosti kojima Republika Srbija i vek kasnije zarad mira i napretka stremi i iza kojih stoji, nadam se da ćete razmotriti ovu inicijativu i smatram da bi njeno usvajanje bilo simbol želje očuvanja i unarpeđenja odnosa između Republike Srbije i SAD, kao i da bi podizanje spomenika Vudru Vilsonu bio pravi način da mu se prikladno zahvalimo za sve sto je uradio za srpski narod - naveo je predsednik u obrazloženju inicijative uz koju je priložio i prikaz predložene lokacije.

Bulevar Vudro Vilsona po svom otvaranju spajaće, podseća on u dopisu, Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka i Bulevar Vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma, simbol naše prestonice u drugoj polovini 20. veka.

- Bulevar koji već nosi ime predsednika Vudra Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres naše prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar, i Beogradski sajam je, smatram, prikladna i primerena lokacija za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu - istakao je Vučić u predlogu inicijative upućene članovima i predsednici Komisije Andrei Radulović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Bole

22.09.2019 11:21

Zaista odlicna inicijativa.Vucic zna da ima punu podrsku naroda u ovome.

Vladimir

22.09.2019 11:30

Veoma dobra ideja i lep gest predsednika Vučića,ovo je pravi način da mu se odužimo za sve što je uradio za naš narod.

Natasa

22.09.2019 11:30

Jedan je Vučić, ostalo su priče...

Miki

22.09.2019 12:07

Ovakva inicijativa ce unaprediti odnose Srbije i Amerike.