Do keša i preko beba! Dosije o Đilasovoj pljački RTS

Autor:

Vesti

31.08.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verica Barać, koja je godinama bila na čelu Saveta za borbu protiv korupcije, još 2011. obelodanila je dosije u kojem je otkrila da je Dragan Đilas preko svojih privatnih firmi "Dajrekt medija" i "Multikom" oštetio Radio-televiziju Srbiju za 688 miliona dinara.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/RTS/Printscreen
Đilas izvlačio pare preko beba

Na prodaji sekundi reklamnog prostora, kako je navela Baraćeva, firme tadašnjeg gradonačelnika zgrnule su ogroman novac. Iako je predsednica Saveta pisala tadašnjoj vladi i nadležnim institucijama, istraga o aferi "sekunde" nije bila pokrenuta.

Najmanje četvrtina novca za reklame medijima dolazi iz budžeta Srbije, podaci su do kojih je došla Baraćeva i precizirala da Ðilas, koji je tada bio i potpredsednik Demokratske stranke, ima dve firme za medije preko kojih idu kanali za novac i kupovinu reklama i druge uticaje na medije.

Za 688 miliona dinara oštećen javni servis zbog poslova sa Đilasovim firmama

- RTS poverava poslove nezavisnim produkcijama u netransparentnoj proceduri, što izaziva sumnju da pojedine interesne grupe ostvaruju finansijsku korist, čija se vrednost meri desetinama miliona evra - navedeno je u izveštaju saveta.

DO KEŠA PREKO BEBA

Tipičan primer sporne saradnje, kako su apostrofirali, jeste ugovor sa producentskom kućom "NIRA Film&Television Consulting" o serijalu "Vreme je za bebe", producenta Nebojše Garića, koji je suvlasnik "Multikom grupe" zajedno sa Ðilasom.

Preko serijala "Vreme je za bebe" Đilasove firme izvlačile novac od RTS

- Sporne su i vrednosti zaključenih poslova. Pojedine produkcije za emisiju od 30 minuta od RTS dobijaju kao naknadu pravo na reklamno vreme od tri minuta, a neke za slične sadržaje dobijaju nerealno visoke novčane iznose. Najveću naknadu primala je producentska kuća "Emotion production", koja je donedavno bila u suvlasništvu Đilasove "Multikom grupe" - piše u izveštaju.

Ljiljana Smajlović: RTS sve vreme plaćao kaznene poene, ali nije hteo da daje informacije

Novinarka Ljiljana Smajlović za Srpski telegraf kaže da je najspornije to što RTS uopšte nije hteo da daje dokumentaciju u vezi sa tim poslovima kada su im to tražila nadležna tela.

RepublikaFoto: e-stock
Ljiljana Smajlović

- Glavno je to da je RTS sve vreme plaćao kaznene poene, ali nije hteo da daje informacije - istakla je Smajlovićeva.

Kako je rastao profit Đilasovih firmi

Foto: printscreen/N1
Na N1 Đilas glumio sirotinju

"Dajrekt medija" (neto dobitak u dinarima)

*2007. - 380.604.000

*2008. - 558.628.000

*2009. - 619.679.000

*2010. - 758.994.000

"Multikom grupa" (neto dobitak u dinarima)

*2008. - 498.432.000

*2009. - 563.130.000

*2010. - 790.216.000

Policija je u sredu privela direktora "Dajrekt medije" Jovana Stojanovića (47), kao i dvoje zaposlenih u marketingu RTS Milicu Đuričić Janjić (61) i Mirjanu Katanić (55). Krivičnom prijavom obuhvaćena je i nekadašnja direktorka u "Dajrekt mediji", koja je u Italiji, gde boravi već duži vremenski period, i za njom je raspisana potraga. Posle saslušanja privedeni su pušteni da se brane sa slobode, a Dragan Đilas, koji juče nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa, odmah je po njihovom privođenju održao konferenciju za novinare ispred Predsedništva Srbije, gde je rekao da je Aleksandar Vučić kriv zbog privođenja njegovih saradnika.

Po epizodi "48 sati svadba" uzimali 12.948 evra

U izveštaju saveta 2011. detaljno se navodi da je najveću finansijsku naknadu po emisiji na RTS primala kuća "Emotion production" za emisiju "48 sati svadba".

- Ugovor o prenosu TV prava između "Emotion production" i RTS predviđa da RTS za prava na emitovanje 104 epizode serijala "48 svadba" isplati "Emotionu" 12.948 evra po epizodi, a kasnije je dodat Aneks o produženju ugovora na još 104 epizode. Dodatno, "Emotion" po ugovoru ima pravo i na reklame i reklamno vreme, što je definisano posebnim ugovorom - napisano je u izveštaju.

Matić: Sve jasno kao dan

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Matić

Marko Matić iz "Medijske mreže Antidot" podseća da je i iz ono malo dokumentacije o poslovanju RTS i firmi Dragana Đilasa do koje je savet uspeo da dođe bilo više nego jasno da su njegove firme imale poseban tretman i povlašćeni status u poslovima sa javnim servisom, o čemu su druge firme iz te oblasti mogle samo da sanjaju.

- Šta se krilo iza toga, mislim da je svakome kristalno jasno - konstatovao je Matić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
vera

31.08.2019 06:59

Ko zna sta ce sve isplivati do kraja??

goga

31.08.2019 07:27

Na sta su sve spremni samo da dodju ova gospoda definitivno gaze preko mrtvih samo da se dokopaju velike cifre.

Petko

31.08.2019 08:04

Sada tek krecu da izlaze na svetlost dana Djilasove radnje mutneee...

Milan

31.08.2019 09:40

Djiki ne bira ni mesto ni nacin da napuni dzepove