Ambasadorka Kine Čen Bo: Vučić i Si Đinping napravili stratešku saradnju, naš stav o Kosovu je poznat

Autor: Tanjug

Vesti

24.08.2019

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo veruje da će biti sve više kineskih investicija u Srbiji i ističe da šefovi država dve zemlje, Aleksandar Vučić i Si Đinping, pridaju veliku pažnju bilateralnim odnosima i planiraju ih sa strateške pozicije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vučić i Si

Čen je u intervjuu za Politiku istakla da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno stateško partnerstvo.

- Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznovrsnija. Kada govorimo o ovom regionu, najintenzivnija je komunikacija između predsednika Si Djinpinga i predsednika Aleksandra Vučića - istakla je ambasadorka.

Čen je naglasila da je stav Kine po pitanju Kosova i Metohije jasan i dosledan.

- Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju. Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije i da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje - poručila je ona, dodajući da Kina ceni napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Lina

25.08.2019 18:13

Kina je uvidela da im je Srbija sigurna za ulaganje.

SlobodanBG

25.08.2019 21:01

Kina je veliki prijatelj Srbiji.

SlobodanBG

25.08.2019 21:02

Srbija veoma postuje velikog prijatelja Kinu.

TORES

25.08.2019 21:46

Kinezi su nasi prijatelji