Pobeda Srbije: Kosovo ipak na dnevnom redu u UN

Autor:

Vesti

07.02.2019

20:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je uspela da se izbori da se o Kosovu i Metohiji razgovara u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija iako su se tome protivile Amerika, Velika Britanija, Nemačka i Poljska.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ivica Dačić

Međutim, iako je odluka o održavanju sednice objavljena juče rano ujutru, pomenute četiri države do poslednjeg trenutka pokušavale su da Kosmet skinu sa dnevnog reda.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je predstavljao Srbiju na sednici u Njujorku, potvrdio je da je rasprava u UN bila neizvesna gotovo do samog početka zasedanja.

Dačić: Ekvatorijalna Gvineja je zakazala sednicu. I svaka joj čast

- Ekvatorijalna Gvineja je zakazala sednicu. I svaka joj čast. Ali radimo na tome da se postigne dogovor oko broja sednica, zapadne zemlje hoće da to skinu uopšte sa dnevnog reda, a mi insistiramo da se Kosovo zadrži u dnevnom redu i da ove godine bude tri sednice, a ako se situacija odvija pozitivno, da u 2020. budu dve. Važno je da ta tema bude na dnevnom redu, jer oni hoće da svaki put kad to neko stavi oni glasaju o dnevnom redu i to skinu, što znači da nikad neće ni biti - naveo je Dačić u izjavi za Srpski telegraf.

NEMA ODUSTAJANJA

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ističe da je rasprava u UN ključna.

- Izuzetno je važno za Srbiju da se na najvišem svetskom forumu, u Savetu bezbednosti UN, koji je svojim rezolucijama, donošenim 1999. i 1998. godine, vezan za problem KiM, raspravlja o ovoj temi - rekao je Selaković.

Selaković: Za Srbiju je važno da se na najvišem svetskom forumu raspravlja o KiM

Dodao je da je i sam saznao za sednicu na sajtu UN, gde je iznet plan aktivnosti Saveta bezbednosti. Selaković je posebno naglasio da ne veruje da bi pre osam, devet ili 10 godina "u ovakvoj situacija" Srbija uspela da se izbori za raspravljanje na temu problema o Kosovu i Metohiji "na ovakav način, kao što urađeno danas".

- Mi kao država ostajemo posvećeni dijalogu, razgovorima o traženju rešenja. Istrajavamo u poziciji da razgovora neće biti dok se anticivilizacijske mere, kao što su takse od 100 odsto na plasman robe iz centralne Srbije, ne ukinu - poručio je Selaković.

KLJUČNI MOMENAT

Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović ističe da je Savet bezbednosti prirodno mesto za razgovor o Kosmetu i Metohiji i da će Srbija insistirati da se postigne dogovor o obaveznom periodičnom izveštavanju o situaciji na KiM.

- Situacija na KiM nije dobra, u interesu članica SB i drugih članica UN da se ta tema razmatra. Ovo je jedan od ključnih perioda za rešavanje određenih problema - kazao je Odalović i dodao da i izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša ukazuje da stanje na KiM nije dobro.

Tači i Haradinaj dobar i loš policajac

Govoreći o odnosima između Beograda i Prištine, Dačić je za Glas Amerike ocenio da su tenzije već povišene, ali da Srbija neće povlačiti nikakve poteze i da joj je u interesu postizanje rešenja što pre.

Naveo je da Ramuš Haradinaj i Hašim Tači igraju različite uloge u pregovorima oko Kosova i da nije jasno "ko je čiji policajac".

- Očigledno da jedan igra dobrog policajca, a drugi lošeg policajca. Pitanje je ko je čiji policajac. Zato sam i rekao da poštujem to što SAD vrše pritisak na Prištinu, ali ne mogu da poverujem u to da nisu uspeli u tome - konstatovao je Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug

Gutereš upozorava na najveće probleme

U izveštaju kojim je obuhvaćen period od 16. oktobra do 15. januara Gutereš je naveo niz problema u pokrajini:

1. Velika napetost i ugrožena bezbednost, posebno na severu Kosova

2. Zabrinut zbog usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku

3. Uvođenje taksi, što je dovelo do prekidanja dijaloga

4. Od uvođenja taksi nijedan štampani medij na srpskom jeziku, uključujući dnevne novine, nije prešao na Kosovo

5. Ostavke gradonačelnika cetiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu

6. Nema napretka u otvaranju glavnog mosta u Mitrovici

7. Privođenja četvorice Srba u Severnoj Mitrovici, uključujući i dva člana kosovske policije, u vezi s istragom ubistva Olivera Ivanovića

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading