"Pitanje Kosova ne ide ka rešenju, izbori na proleće"

Autor: Tanjug

Vesti

22.01.2019

17:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor smatra da postoji velika verovatnoća za održavanje parlamnetarnih izbora na proleće. ali je dodao da ih SVM, iako spreman za glasanje, ne priželjkuje.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

- Kako ne vidim mnogo mogućnosti za nastavak pregovora o Kosovu, velika je verovatnoća da ćemo u rano proleće, u martu ili aprilu imati vanredne parlamentarne izbore. SVM je pripremljen za njih, ali ih ne priželjkujemo, i želeli bi da imamo naredne godine redovne izbore kada se završava četvorogodišnji ciklus u pokrajini i republici, ali ne odlučujemo mi o tome - rekao je Pastor za TV Panon.

Ističe da će za mađarsku zajednicu to biti veoma teški izbori jer je, kako kaže, ljude sve teže nagovoriti da na njima učestvuju i da postoji značajna mera političke bezvoljnosti, zbog čega će glavni zadatak SVM biti da ljude pre svega pokrene.

 

 

Kako je rekao, pitanje vanrednih parlamentarnih izbora sada je dobilo novi zamah, što znači da pitanje Kosova ne ide ka rešenju.

Komenatrišući predstojeće izbore unutar Evropske unije i glasanje za novi saziv parlamenta u maju, na kojima po prvi put mogu da učestvuju i oni građani Vojvodine koji nemaju adresu u Mađarskoj, ali imaju dvojno mađarsko-srpsko državljanstvo, Pastor kaže:

- Do sada izbori u Evropskoj uniji nisu imali ovakav ulog, jer osim velikih teškoća sa kojima se Unija bori, tu su i posledice migrantske krize i iz ugla rešavanja ovog pitanja nije nebitno koje političke opcije će zauzeti mesta u Evropskoj uniji - navodi on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading