Putin u Srbiju dolazi sa ovim važnim ugovorima

Autor: Sputnik, Republika

Vesti

15.01.2019

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biće potpisan čitav niz važnih sporazuma i memoranduma o razumevanju, kao i plan konsultacija Ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije za 2019/2020. godinu, koje će parafirati ministri Sergej Lavrov i Ivica Dačić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Među važnijim sporazumima je i onaj koji se odnosi na korišćenje atomske energije u mirne svrhe, a parafiraće ga generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović, saznaje Sputnjik.

Planirano je i da Popović potpiše memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru električne energije.

Važan dokument koji će biti potpisan je i memorandum o razumevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe, a parafiraće ga generalni direktor "Rosksmosa“ Dmitrij Rogozin i ministar Nenad Popović.

Istovremeno biće potpisan i sporazum o saradnji u renoviranju s povećanjem kapaciteta hidroelektrane "Đerdap 2“, između kompanija "Silovije mašini“ i "Elektroprivrede Srbije“, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije.

Ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov i ministar ekonomije Srbije Goran Knežević potpisaće memorandum o međusobnom razumevanju između dva ministarstva u vezi sa lokalizacijom industrijskih proizvoda na teritoriji Srbije uz učešće ruskih kompanija.

U oblasti infrastrukture generalni direktor "Ruskih železnica“ Oleg Belozjorov i zamenica predsednika vlade i ministarka za infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović potpisaće memorandum između otvorenog akcionarskog društva „Ruske železnice“ i Republike Srbije o zajedničkoj realizaciji projekata tekućeg servisiranja objekata železničke infrastrukture na teritoriji Republike Srbije.

Ministri rada dveju zemalja Maksim Topilin i Zoran Đorđević potpisaće administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmeni ratifikacionih povelja o stupanju na snagu Sporazuma između Rusije i Srbije o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumevanju o saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Važni sporazumi biće potpisani i sa kompanijom NIS, između ostalog, memorandum o strateškoj saradnji između Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP-a Rusije, memorandum o strateškoj saradnji zmeđu Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS, kao i sličan memorandum sa sanktpeterburškim rudarskim univerzitetom.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Ana

15.01.2019 17:48

Ovo su vazni dokumenti za buducnost Srbije.

Marija

15.01.2019 17:49

Za Srbiju svaki ugovor sa Rusijom je bitan ali najbitniji gas jer on je od velikog znacaja za Srpsku privredu.

Biljana

15.01.2019 17:49

To su jako vazne investicije. Njegovim dolaskom, resice se mnoge stvari.

Todor

15.01.2019 18:15

Svaki Putinov dolazak je izuzetno značajan za Srbiju je se uvek potpišu važni sporazumi.