Vesić: Opozicija nema plan za Kosovo, samo hoće da Vučić na tom pitanju slomi noge

Autor: Tanjug

Vesti

05.01.2019

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zoran Ðindić je još 2001. godine razumeo da je neophodan dogovora Srba i Albanaca i da bilo koje rešenje kosovskog pitanja nametnuto sa strane neće biti trajno", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u intervjuu za praznični, božični broj "Novosti".

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

- Zato je (Ðinđić) 2002. godine pokrenuo inicijativu pred najvećim svetskim silama da se reši status Kosova i Metohije. Rekao je da ne smemo da čekamo da oni stvore okruženje kakvo žele. Nije imao gotovo rešenje, kao što ga danas nema ni (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić. Ali je bio svestan, baš kao i Vučić, da problem mora da se reši - rekao je Vesić.

Upitan da li je on bio prvi Srbin koji je pregovarao s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, Vesić kaže da to nisu bili pregovori, već neformalni sastanci sa savetnicima u tadašnjim privremenim institucijama.

- To su bili prvi kontakti i Ðindić je želeo da oni dovedu do njegovih sastanaka s liderima Albanaca kako bismo otvoreno pričali šta bismo mogli da uradimo. On je dobro znao da je dogovor s Tačijem jedini održiv dogovor, iako je formalno (Ibrahim) Rugova bio predsednik. Ne znam da li smo tada mogli da imamo rešenje, ali bilo bi bolje da smo pokušali - kaže Vesić.

 

 

Odgovarajući zašto tada nismo ništa nije urađeno, kaže da Ðindić nije naišao na razumevanje ni najvećih svetskih sila niti političara u zemlji.

- Podržao ga je jedino Dobrica Ćosić. Danas, 16 godina kasnije, ne možemo da kažemo da smo u boljoj situaciji nego što smo bili tada. To govori o tome kako je Srbija protraćila 16 godina i kako su drugi, iz sitnih političkih interesa opstruirali Ðinđića, kao sada Vučića. Opozicija nema nikakav plan za Kosovo, ali želi da Vučić na kosovskom pitanju slomi noge - priča Vesić.

Ðinđić je, kao i Vučić, imao smisla za organizaciju i uvek se bavio i najsitnijim detaljima, navodi Vesić.

- Sličnost je u tome što su obojica razumela okruženje u kojem Srbija živi, kao i veliki ugled u svetu i dobri odnosi sa svetskim liderima. Naravno, oni nisu isti i, u krajnjem slučaju, bili bi politički protivnici. A to što je Vučić odlučio da podigne spomenik Ðinđiću, prvi je korak ka pomirenju koje bi trebalo da se u Srbiji desi na svim nivoima - kaže Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Kosta

06.01.2019 08:06

Opoziciji je pred ocima samo drzavna kasa, njih KiM ne zanima.

Kristina

06.01.2019 08:10

Umesto da svi zajedno sacuvamo nase Kosovo , oni rade u interesu agresora .

Lela

06.01.2019 09:11

Vesic je upravu.....

Marija

06.01.2019 09:23

Opozicija jos dok je bila na vlasti bukvalno dala Kosovo i ona nema nikakav cilj za Kosovo.