"Nema albanskog političara na Kosovu bez ratne prošlosti!"

Autor: Tanjug

Vesti

17.12.2018

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ćutanje međunarodne zajednice i blagi podstrek koji daje aktivnostima Prištine, poput formiranja takozvane vojske Kosova, doprinelo je tome da celokupni timovi Prištine koji odlaze na pregovore u Brisel imaju ratnu prošlost, izjavio je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Igor Simić

- To je namera da se s jedne strane opere prošlost tih ljudi, a da se oni predstave nekakvim političarima i mirotvorcima koji treba sada da postignu mir - rekao je Simić u direktnom uključenju u jutarnji program TV Pink. 

Upitan o odluci da novi šef prištinskog tima za dijalog sa Beogradom bude potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj, Simić kaže da je u Prištini neverovatno naći bilo koga među aktivnim albanskim političarima, a da nemaju istoriju unutar nekadašnje OVK. 


Srbi na KiM su, navodi, zabrinuti, jer kad Priština povlači niz jednostranih poteza kojima aposlutno otežava život Srbima na KiM i pokazuje im pravu nameru albanskih vlasti da u pokrajini Srba bude svakim danom manje, onda se postavlja pitanje kako je moguće da ambasadori pozdravljaju takve odluke. 

- Šta je onda politka EU i međunarodne zajednice, da se dođe do kompromisnog rešnja ili ne daj bože sukoba koji će ugroziti mir na Zapadnom Balkanu - kaže Simić. 


Upitan da li može da dođe do kompromisa kada je na čelu tima Prištine Fatmir Ljimaj, Simić je rekao da je juče video predlog koji je u Prištini kosovski premijer Ramuš Haradinaj predstavio ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije, Nemačke i Italije, ali i specijalnoj predstavnici EU Nataliji Apsotolovoj. 
RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Kosovska Mitrovica

- Verujete, ne da je to lista želja kosovskih Albanaca, to je lista želja kojima se želi aposlutno poniziti srpski narod i država Srbija, ali i porobiti srpsko stanovništvo na ovim prostorima - navodi Simić. 

Kaže da se u ogromnom delu tog predloga nudi čak i manje nego što Srbi danas imaju, a što se ne može nazvati životom dostojnim čoveka u 21. veku. 

- Ono što oni nude kao kompromisno rešenje ne da nije kompromisno rešenje, već je apsolutno dokument kojim se treba obesmisliti dijalog i Srbi dovesti u takvu poziciju da moraju to odbiti. Bojim se da bi međunarodna zajednica jedva to čekala kako bi poakzala kako opet eto Srbi kao loši momci odbijaju da budu konstruktivni u nekom procesu - rekao je Simić.

Kako je naveo, činjenica je da Priština već šest godina pokazuje kako joj do kompromisa nije stalo. 


- U takvim okolnostima divim se Vucicću i našem pregovaračom timu na čelu sa Markom Ðurićem, koji pokušava da u nenormalnim okolnostima sačuva prisebnost i ovaj narod ovde, a ipak dođe do nekog rešenja koje će uvažiti legitimne interese i Srba i Albanca - rekao je Simić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Master

17.12.2018 08:56

Teroristička država Arbanasa takozvano Kosovo!

Nenad

17.12.2018 08:56

Legalizovali su terorističku OVK, sada peru biografije tim istim i očekuju da se mi složimo sa tim, tc,tc!

Jovan

17.12.2018 08:56

Medjunarodna zajednica je dozvolivši formiranje lazne vojske Kosova legalizovala sve zločine koji su Albanci počini nad Srbima i svima onima koji su mislili drugacije od njih.

Maja

17.12.2018 09:12

Srbija ce se boriti za svoje gradjanje, za to da se odrzi mir, da dodjemo do kompromisnog resenja.Na sve provokacije Pristine, ogovarali smo mirnim putem. Tako cemo i nastaviti. Ali necemo dozvoliti da nas iko gazi. To sto Pristina pokusava i sprovodi u delo, kad tad ce povuci! Jer lazne tvorevine ne mogu dugo da opstanu!Zaista, sve pohvale predsedniku na borbi, smirenosti i podrsci koju pruza nasim gradjanima!