Đurić za RAI Novosti: Srbija poziva da se spreči formiranje vojske Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

11.12.2018

19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rukovodstvo Srbije poziva međunarodnu zajednicu i vojni kontigent KFOR, pod upravom NATO, da zaustave kosovsko-albanske vlasti u formiranju armije, koja ugrožava mir na području Balkana", izjavio je za RIA Novosti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Marko Đurić

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji izjavio je ranije da će kosovska vojska biti formirana 14. decembra.

Premijer samoproglašene republike Ramuš Haradinaj, dodao je da odluka kosovskog parlamenta o formiranju punopravne vojske predstavlja jedan od važnijih puteva ka NATO.

Očekuje se da će oružane sile Prištine činiti 5.000 vojnika i 3.000 rezervista.


- Najavljena transformacija Bezbednosnih snaga Kosovo u takozvanu “vojsku Kosova” predstavlja do sada neviđenu pretnju miru i stabilnosti u regionu i direktno narušavanje Rezolucije Saveta UN 1244, kao i vojno-tehničkog sporazuma kojim je završen konflikt 1999. godine na Kosovu i Metohiji - izjavio je Ðurić za rusku agenciju.

 

 

Prema njegovim rečima, zadatak oformljene vojske bio bi "ostvarenje političkih ciljeva albanskih ekstremista i separatista i stvaranje pretnji za Srbe" na Kosovu i Metohiji i celom regionu, a takođe realizacija ciljeva "koje je nedavno odredio Enver Hodžaj, potpredsednik privremenih struktura u Prištini, zapravo stvaranje regionalnog bloka protiv Srbije".

- Srbija poziva međunarodnu zajednicu, pre svega (međunarodni kontigent pod uprvom NATO) KFOR, koji ima mandat Saveza UN, da spreči i onemogući nameru albanaca u Prištini suprotnu međunarodnom pravu da osnuje takozvanu vojsku na teritoriji Srbije. Tražimo da se KFOR usprotivi tome, ako Albanci otpočnu formiranje oružanih formacija da ih razoružaju - ukazao je direktor Kancelarije KiM.

- Takođe mi pozivamo sve aktivne snage međunarodne zajednice da postupe odgovorno i da se uzdrže od podrške stvaranja oružanih strana Kosova, što je jako važno. Zato što to predstavlja dolivanje ulja na vatru, na već tako uzavrelu političku situaciju u našem regionu -  rezimirao je Đurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (51)

Loading
srecko

11.12.2018 19:21

Vojska Kosova na Kosovu i Metohiji ima samo jedan cilj, svi srbi napolje. Ali bojim se da ovaj prst u oku moze znaciti rat.

siki

11.12.2018 19:25

To ko razume kolika je to opasnost po sve nikako ne sme dozvoliti .

Bojan

11.12.2018 19:27

Srbija vodi politiku mira i stabilnosti! Na tom putu moramo da ostanemo, pored svih pritisaka koje trpimo.

Lana

11.12.2018 19:33

Svim silama mora se spreciti formiranje lazne vojske koja vodi u destabilizaciju.