SVETA MAJKO TROJERUČICE, MOLI GOSPODA ZA NAS! Čudotvorna ikona za spas u teškim iskušenjima!

Autor:

Vesti

23.05.2024

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iguman Hilandara Metodije sa monasima izneo ikonu koja je iscelila desnu ruku Svetog Jovana Damaskina

SVETA MAJKO TROJERUČICE, MOLI GOSPODA  ZA NAS! Čudotvorna ikona za spas u teškim iskušenjima!

Foto: Tanjug, Wikipedia

Iguman Hilandara Metodije sa monasima molio se u tom manastiru kod ikone Trojeručice ispred koje se uvek mole u ozbiljnim iskušenjima za srpsku državu i narod. Istovremeno, zvonila su zvona u najvećem broju crkava u zemlji, odakle su, takođe, upućene molitve za spasenje srpske države i naroda u trenucima kada se planira usvajanje sramne rezolucije o Srebrenici.

Činjenice

- ikona Trojeručica je 111 cm visine i 91 cm širine

- njen zlatni okov ima oko 5.000 utisnutih dragih kamenova
- ikona je litijska, odnosno oslikana sa obe strane, a na pozadini je
lik Svetog Nikole

SA DVORA U STUDENICU

Inače, ikona Bogorodica Trojeručica je najpoštovanja ikona na Hilandaru i u Srba i jedna od najznačajnijih u celokupnom hrišćanskom i pravoslavnom svetu. Ikona je, prema predanju, u 8. veku iscelila desnu ruku Svetog Jovana Damaskina, tada još svetovnjaka, nakon što mu je bila odsečena po zapovesti damaskog kalifa jer je bio jedan od najvećih

protivnika ikonoborstva.

Držeći odsečenu u zdravoj ruci, Jovan se celu noć molio pred ikonom Presvete Bogorodice da mu isceli ruku kako bi nastavio da piše o poštovanju svetih ikona. I čudo se dogodilo. U znak zahvalnosti svetitelj je dao zlatarima da iskuju ruku od srebra i da je postave na ikonu. A pred upokojenje ostavio je zavet da se ova sveta ikona daruje carskom sinu koji će, kako je govoreno, jednog dana doći na poklonjenje
u lavru.

Tako ikona Trojeručica pet vekova kasnije dospeva u ruke Save, carskog sina, tada arhiepiskopa sve srpske zemlje. On ju je i doneo u Srbiju.

Dugo je čuvana u domu Nemanjića, prenoseći se s kolena na koleno. Krajem
14. veka ikona je prešla iz dvora cara Dušana u Studenicu. Najezdom Turaka, monasi iz Studenice su ikonu zavezali za jednog magarca i pustili ga da ide kud je Bogorodici volja. Magare je prošlo čitavu Srbiju i Makedoniju da bi se zaustavilo kod Svete Gore. Od tada se ikona čuva u manastiru Hilandaru.

Patrijarh Kiril: Bdenje za spas srpskog naroda

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril naložio je svenoćno bdenje za spas srpskog naroda.

- Naložio sam da se u svim ruskim crkvama u noći između 22. i 23. maja služi svenoćno bdenje za spas našeg bratskog srpskog naroda - objavio je patrijarh.

ISCELITELJSKE MOĆI

Ima, tvrde, isceliteljske moći, a tokom istorije pomagala je mnogim pravoslavcima u ključnim momentima istorijskih događaja. Jedna od najboljih kopija ove ikone nalazi se u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Podsetimo, na sednici Generalne skupštine UN, zakazanoj za danas u 16 časova, odlučuje se o rezoluciji o navodnom genocidu u Srebrenici. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Njujorku da bi se, kako je kazao, borio svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading