DA LI JE SRBIJA DOBILA SVOJU SILU ZAŠTITNICU!? Evo šta je državi donela Vučićeva poseta Makronu!

Autor:

Vesti

10.04.2024

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvadeseti susret po redu osnažio je poziciju Srbije i poslao jasan signal francuskim ali i drugim investitorima. Ukoliko analiziramo sadržaj posete, njenu strukturu možemo opisati kao sveobuhvatnu., ističe Obradović.

DA LI JE SRBIJA DOBILA SVOJU SILU ZAŠTITNICU!? Evo šta je državi donela Vučićeva poseta Makronu!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Analitičar i stručnjak za bezbednost Darko Obradović analizirao je posetu srpskog predsednika Aleksandra Vučića Francuskoj i odgovorio na pitanje šta ona znači za srpsku državu.

Njegov tekst prenosimo u celosti.

- Poseta predsednika Vučića Francuskoj u prvom redu je potvrda ispravnosti strateške politike Srbije. Postavka ove politike može se definisati kao doslednost i transparentnost Srbije. Naša država nije partner koji je nepouzdan. Srbija se ne oslanja na zakulisne radnje i međunarodne spletke, ne menja svoje pravce „kako vetar duva“. Upravo ova politika je dobila svoj pečat posetom Francuskoj. U vrtlogu političko bezobraznih teza o „izolaciji Srbije“, „zatvorenim vratima“ mi dobijamo potvrdu da smo strateški noseća država Zapadnog Balkana.

- Ova potvrda je došla direktno od strane predsednika Emanuela Makrona. U jednom delu svog govora francuski predsednik je podvukao važnost Srbije za stratešku autonomnost Evrope, da bi na kraju posete zaključio „Francuska je posvećena evropskoj budućnosti Srbije, budućnosti koja se sada piše“.  Snažna poruka u pravom trenutku. Mnoge evropske adrese preispituju srpske evropske integracije, ovo preispitivanje je često posledica nedovoljnog razumevanja Srbije, aktivnog lobiranja protiv Srbije iz regiona, ali i konfuzije koju kreira politika „četiri spoljnopolitička stuba“. Protokol posete demonstrira visok nivo odnosa. Sve što smo videli prethodnih dana ne predstavlja obavezan protokol već želju domaćina da iskaže poštovanje prema Srbiji. Osvežena su sećanja na zajedničku pobedničku istoriju u doba svetskih lomova, a što nije slučajno u današnjem kontekstu. Rezultat ove posete je jačanje srpske autonomnosti i nezavisnosti u odnosu na postojeće alternative.

Republika

Foto: Republika

Darko Obradović

 

- Dvadeseti susret po redu osnažio je poziciju Srbije i poslao jasan signal francuskim ali i drugim investitorima. Ukoliko analiziramo sadržaj posete, njenu strukturu možemo opisati kao sveobuhvatnu.

- Od energetike, infrastrukture do odbrane. Najveću pažnju javnosti svakako je privukao dogovor o kupovini 12 potpuno novih aviona Rafal četvrte generacije plus. Odbrambena saradnja Srbije i Francuske je vrlo živa aktivnost. Srbija je u prethodnom periodu nabavila protivazdušni sistem Mistral, Erbasove helikoptere kao i legendarni taktički  transportni avion C-295, komada dva. Odbrambena saradnja sa Francuskom je u toliko značajnija iz razloga što Srbija ima punu slobodu da francusku opremu i oruđe kombinuje i integriše sa sopstvenim resursima, na takav način Srbija stvara svoje unapređene sisteme. Primer je integracija srpskog  vođenog i nevođenog naoružanja na Erbasove helikoptere. Srbija ima šansu da bude sistem integrator Erbasovih proizvoda i postane deo lanca sanbdevanja kompletnih sistema. Naša vojna industrija kroz ovakve aranžmane dodatno jača i tehnološki napreduje.

- Ohrabruje da je dogovor o  kupivini Rafala potvrđen. Radi se o višenamenskim lovcima koji mogu izvršavati i bombarderske zadatke. Rafal četvrte generacije predstavlja sastavnu komponentu odbrane od nuklearnih napada.  Avijacija je preduslov za vođenje uspešnih ofanzivnih i defanzivnih operacija. Bez dominacije na nebu nije moguća uspešna odbrana i odvraćanje. Do ovih francuskih Rafala Srbija nikada nije posedovala najmodernije borbene avione. Pored funkcije ostvarivanja zadataka na oružanom odvraćanju ova nabavka predstavlja jasan signal gde Srbija ide i gde Srbija pripada. Nabavka oružja predstavlja složen proces koji se ne vodi samo ekonomskim kriterijumima, već i političkim, bezbednosnim i geopolitičkim. Francuska, kao NATO članica, ovim transferom daje javnu potvrdu da Srbija nije pretnja po region i susede. Članica NATO-a nikad ne bi prodala ovako moćno oružje državi za koju smatra da je pretnja po ostale članice. Ovim je srušen opasan mit koji se gradi na analogiji Srbije iz perioda devedesetih godina.

Republika

Foto: Profimedia

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Rafal

 

- Valorizacija strateškog partnerstva realizuje se u vrlo delikatnoj oblasti na polju nuklearne energije. Ova energija čini 70% energetskog miksa Francuske. Predsednik Vučić je hrabro otvorio temu nuklearne energije sa strateškim partnerom koji poseduje bogato znanje i iskustvo, kao i nuklearno gorivo. Veoma je važno da se u ovoj oblasti Srbija vezuje za pouzdanog partnera. Kada je reč o energetici i kritičnoj infrastrukturi iz interesa nacionalne bezbednosti treba izbegavati partnere koji su podložni geopolitičkim rizicima. Odnosi sa NR Kinom i Rusijom zavise od njihovih poteza prema trećim zemljama čime se Srbija izlažeriziku nepredvidivosti u planiranju. Dijalog o nuklearnoj energiji treba voditi na principima nacionalne i energetske bezbednosti i ekonomije. Predsednik Vučić je bio jasan kada je upozorio da u budućnosti nećemo imati dovoljno energije za ekonomski razvoj. Država mora da zaštiti debatu od stručnih i nestručnih neistina. Sudbina projekta litijuma zloslutno nas podseća na okolnosti da stručnu debatu mogu preuzeti dezinformacije i destruktivni pokreti.

- Poseta Francuskoj je dobar povod da Srbija uspostavi saradnju na polju električnih vozila i privuče francuske investicije u ovaj sektor. Francuski litijumskih projekat „Emili“ je vrlo sličan našem, ali nije dovoljan da se dostignu ambiciozni ciljevi od 2 miliona električnih vozila godišnje. Kao i po pitanju litijuma tako i oko nuklearne energije nema ničega ne poznatog i tehnički ne izvodljivog. Francuska je prošla dug put stručne debate po pitanju litijumskih rudnika. Francusku globalnu poteru za retkim sirovinama Srbija može iskoristiti kao svoju šansu. Nuklearna energija je tehnologija 20. veka, u Evropi ima 168 nuklearnih centrala, od čega 39 otpada na Rusiju i Belorusiju. Nuklearne elektrane se smatraju najbezbednijim, najčistijim i najefikasnijim sredstvom za dobijanje električne energije. Primer Černobilske nuklearke ne može biti argument za protivljenje nuklearnim elektranama. Ova elektrana čini 60% akcidenata i jedina je sa fatalnim širim posledicama u Evropi. Katastrofa u Japanu je bila posledica prirodne više sile.  Černobil je bio posledica nemara i propadanja Sovjetskog saveza. Argument da ćemo biti sigurniji ukoliko se lišimo energetske bezbednosti ne stoji iz razloga što se oko Srbije nalazi 20 nuklearnih elektrana.

Republika

Foto: Republika

Darko Obradović

 

- Saradnja na projektima kritične infrastrukture kao što su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda mogu postati novi kanali razvoja Srbije zasnovani na evropskim standardima. Uvođenje evropskih partnera olakšaće pristup evropskim fondovima. U vreme održavanja posete odobren je Plan rasta za Zapadni Balkan na osnovu koga Srbija na raspolaganju ima oko 2,2 milijarde evra.

- Doslednost stava predsednika Vučića po pitanju Kosova ojačaće poziciju na zaštiti Srba. Insistiranje da Beograd i Priština nisu jednaki već da je Priština ta koja remeti proces normalizacije saopšteno je u vidu replike predsedniku Makronu u Jelisejskoj palati. Srbija je ispunila deo svojih obaveza iz Ohridskog sporazuma ,a Francuska je jedna od garantora sporazuma. Ne treba sumnjati da će nas ova poseta približiti formiranju Zajednica opština sa srpskom većinom. Zato je ova poseta sveobuhvatna i uspešna, a ne povod za „packe“ Srbiji kako to predstavljaju zlonamerni krugovi.

- Vučićeva poseta Francuskoj stvara nove mogućnosti za Srbiju. Nabavka borbenih aviona je dokaz da Srbija nastavlja sa jačanjem svoje odbrane bez učešća Ruske Federacije. Strateško partnerstvo sa Francuskom nije „rezervni plan“ već suverena odluka Srbije da postigne najbolje za sebe u oblastima gde to ne može više postići sa Kinom i Rusijom. Francuska odluka o prodaji aviona Rafal treba da bude jasan signal Americi da se uključi u slične poduhvate, ako to radi jedna NATO članica zašto ne bi i Amerika. Nadam se da Srbija neće biti žrtva nemačkog rivalstva sa Amerikom i Francuskom na Balkanu. Srbiji je potrebna sila zaštitnica u EU i to sa punim pravom može biti Francuska - zaključuje Obradović.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Nenad

10.04.2024 19:49

"Ova poseta pokazuje da Srbija ima snažnog saveznika u Francuskoj, što je ključno za jačanje njenog položaja na međunarodnoj sceni."

Obrad

10.04.2024 19:50

Kupovina aviona Rafal četvrte generacije predstavlja značajan korak ka modernizaciji srpske vojske i osigurava stabilnost i odbranu zemlje.

Jovan

10.04.2024 19:51

Saradnja u oblasti nuklearne energije otvara nove perspektive za energetsku nezavisnost Srbije i smanjenje rizika u snabdevanju energijom.

Una

10.04.2024 19:52

Potvrda strateškog partnerstva sa Francuskom pruža Srbiji dodatnu sigurnost i olakšava pristup evropskim fondovima za razvoj infrastrukture.