ŠIZOFRENA OPOZICIJA! SAD NEĆE NI ŠTO JE TRAŽILA: Opet miniran dogovor s predstavnicima vlasti

Autor:

Vesti

03.04.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre samo šest meseci pretili su uličnim protestima ako izbori ne budu razdvojeni, a danas bi da svi budu 2. juna

ŠIZOFRENA OPOZICIJA! SAD NEĆE NI ŠTO JE TRAŽILA: Opet miniran dogovor s predstavnicima vlasti

Foto: Tanjug/Vladimir Pori

Na sastanku opozicije s predstavnicima vlasti o primeni preporuka Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) nije došlo do dogovora. Opozicionari su namerno minirali svaki pokušaj da se nađe najmanji zajednički imenitelj pošto su zahtevali da se svi predstojeći lokalni izbori održe u jednom danu, uključujući i beogradske, iako su pre samo šest meseci tražili da budu razdvojeni i pretili izlaskom na ulice ako bude drugačije.


NEMA ŠTA DA SE KRIJE


Predsednica Skupštine Ana Brnabić podsetila da su izbori u decembru održani na zahtev opozicije. Takođe, da je formiranje komisija od članova vlasti i opozicije, kao i ostalih reprezentativnih lica, prihvatila još u ponedeljak.


- Osnovni problem im je bio birački spisak, pa smo pristali da uradimo nadzor, reviziju jer znam da nemamo šta da krijemo. Drugi njihov zahtev odnosio se na javni medijski servis. Prihvatila sam i to. Treći njihov zahtev je objedinjavanje izbora u Beogradu i lokalnih. Ne možemo to da prihvatimo - navela je šefica parlamenta.
Međutim, opozicija smatra da je upravo ovaj zahtev presudan i ne odstupa ni pedalj. Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, članice koalicije Srbija protiv nasilja, kaže da je objedinjavanje beogradskih i drugih lokalnih izbora 2. juna izvodljivo politički i pravno, ali da je za to potreban konsenzus, dakle pristanak vlasti.
Možda bi ovo i moglo da se zavede kao nekakav primarni cilj opozicionara da pre samo šest meseci nisu kukali da izbori budu razdvojeni.


- Mi smo tražili da izbori budu razdvojeni, a ako on to ne učini (predsednik Srbije Aleksandar Vučić), mi ćemo na ulici reći šta imamo i vodićemo kampanju ma kakvi bili izbori - kazao je isti taj Lutovac u oktobru prošle godine.


TRAŽE IZGOVORE


Politički analitičar Darko Obradović ističe da je ovo potvrda da opoziciju nikad nisu zanimali izborni uslovi, već samo kako da dođe na vlast po bilo koju cenu.
- Nedoslednost opozicije predstavlja jasnu potvrdu da je nikada iskreno nisu zanimali izborni uslovi, već opstrukcija izbora. Za ovu zemlju je od suštinske važnosti primena preporuka ODHIR, ali ne i za opoziciju. Očigledno je da su im potrebni izgovori da bi se unizio izborni proces. Izvan okvira preporuka ODIHR vlast ne bi trebalo da izlazi jer je obavezna prema građanima da im podari fer izborne uslove, a ne da ispunjava nekonstruktivne predloge opozicije - rekao je Obradović.


DARKO OBRADOVIĆ: VLAST NE BI TREBALO DA PRIHVATI NIŠTA IZVAN PREPORUKA ODIHR


Kuknjava zbog izbornih rezultata
- Tražili izbore, posle kukali da ih je vlast raspisala jer zna da ima većinu
- Kad su videli da su izgubili, optužili vlast za izbornu krađu u Beogradu
- Tražili da izbori budu razdvojeni, sad insistiraju da budu objedinjeni

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (33)

Loading
Slavka

03.04.2024 21:35

Dokle će više da nam ispiraju mozak i da nas nerviraju svojim ponašanjem

Maja

03.04.2024 21:35

Naravno da beže, kada znaju da ih narod ne želi.

Milana

03.04.2024 21:36

Gori su od male dece

Miki

03.04.2024 21:36

Svako li danas daje svoje misljenje nebitan, pa i ovaj Aleksic