AMERIKANCI NEMAJU VIŠE STRPLJENJA ZA KURTIJA! Džejms O'Brajan poslao jasnu poruku, a evo i kakvu! NEMA VIŠE VRDANJA!

Autor:

Vesti

22.03.2024

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je dodao i da je jedan od uslova za članstvo Prištine u Savetu Evrope osnivanje Zajednice srpskih opština i istakao da je dogovoreno da se ide dalje sa tim.

AMERIKANCI NEMAJU VIŠE STRPLJENJA ZA KURTIJA! Džejms O'Brajan poslao jasnu poruku, a evo i kakvu! NEMA VIŠE VRDANJA!

Foto: Public

Pomoćnik sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejms O'Brajan izjavio je danas da Priština, ukoliko želi da postane članica međunarodnih organizacija, mora da ispuni ono što se od nje traži, između ostalog i da osnuje Zajednicu srpskih opština.

On je na onlajn konferenciji za novinare rekao i da je odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, trebalo odavno da bude sprovedena.

- Voleli bismo da nije trebalo toliko vremena da se to dogodi, jer se tu radi i o zaštiti istorije Kosova i zajednice koja živi na Kosovu -  rekao je O'Brajan.

On je dodao i da je jedan od uslova za članstvo Prištine u Savetu Evrope osnivanje Zajednice srpskih opština i istakao da je dogovoreno da se ide dalje sa tim.

- To je ključni element da Priština dobije ono što kaže da želi, a to je članstvo u međunarodnom telu. I zato moraju samo da idu napred i to urade. I to su vrste teških odluka koje vlade moraju da donesu. I mi ćemo ih podržati dok donose teške odluke potrebne da bi se pridružili evropskim i međunarodnim zajednicama - rekao je on.

Kada se radi o uredbi takozvane Centralne banke Kosova o dinaru O'Brajan je rekao da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izneo niz vrlo konkretnih ideja, a da on lično smatra da je osnovno da se ne dozvoli da građani budu u teškom položaju.

- A vidimo na severu Kosova da je mnogim pojedincima veoma teško da kupe stvari koje su im potrebne za svakodnevni život. Gabrijel Eskobar je upravo tamo dobrim delom putovao da se uveri u situaciju. I ono sa čime smo se vratili je osećaj da se ova uredba sprovodi na način koji otežava građanima Kosova da se bave svakodnevnim životom. To nije kompetentna ili efikasna vlada. Dakle želeli bismo da se ova uredba sada revidira, primeni na način koji omogućava ljudima da plaćaju robu koja im je potrebna u svakodnevnom životu - rekao je on.

On je rekao i da smatra da je budućnost celog regiona u EU, kao i da je svestan da su se sve zemlje Zapadnog Balkana složile da žele da budu deo evropske zajednice. Istakao je i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan kada je rekao da budućnost Srbije vidi u Evropi, počevši od jedinstvenog tržišta i da je jasno stavio do znanja da razume da to sa sobom nosi potrebu za određenim reformama.

- Već se vode rasprave o promeni načina na koji se vrše neka plaćanja i o načinu na koji se postupa sa carinskim obavezama kako bi roba mogla brže da se kreće - rekao je on.

Govoreći o NATO agresiji SRJ 1999. godine O'Brajen je ponovio tvrdnju da je njen cilj bio da se zaustavi navodno nasilje i da se građanima na KiM obezbede puna prava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading