"VERUJEM DA BI NA KOSOVU TREBALO DA BUDE VIŠE NATO TRUPA" Jeziv zahtev Aljbina Kurtija!

Autor:

Vesti

21.03.2024

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurti je izjavio da je od Brisela tražio više trupa na Kosovu nekoliko puta, i naglasio da bi Kosovo moglo da bude "još bolje zaštićeno".

"VERUJEM DA BI NA KOSOVU TREBALO DA BUDE VIŠE NATO TRUPA" Jeziv zahtev Aljbina Kurtija!

Foto: Profimedia

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je za britanski “Telegraf” da je izneo zahtev za dodatnim vojnim trupama Velike Britanije na Kosovu, tvrdeći da je trenutno prisustvo NATO vojnika na Kosovu "simbolično" i da nije dovoljno za sprečavanje potencijalne invazije Srbije, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je izjavio da je od Brisela tražio više trupa na Kosovu nekoliko puta, i naglasio da bi Kosovo moglo da bude "još bolje zaštićeno" i da bi "NATO mogao i trebalo da bude više angažovan na Kosovu, kako vojno, tako i politički, zbog pretnje iz Beograda".

Iako NATO trenutno ima 4.000 vojnika na terenu na Kosovu, Kurti je naveo da je od Brisela tražio više trupa na Kosovu, čak i pre rata u Ukrajini 2022. godine.

– Postoji samo “simbolično” prisustvo NATO na Kosovu i ne bi bilo dovoljno da spreči invaziju Srbije – rekao je Kurti za “Telegraf”.

Na pitanje da li Velika Britanija treba da poveća svoje vojno prisustvo u regionu, Kurti je odgovorio potvrdno:

Velika Britanija je deo NATO i oni deluju na taj način. Verujem da bi na Kosovu trebalo da bude više NATO trupa.

Nakon slučaja "Banjska" na Kosovo je stiglo oko 200 britanskih vojnika, uz 400 koji su već bili stacionirani tamo. Trenutno je 450 britanskih vojnika uključeno u kontingent NATO na Kosovu, prema "Telegrafu".


Kurti je izneo optužbe da su vojne baze u Srbiji pozicionirane za napad na Kosovo, prikazujući snimke vojnih kasarni i isturenih operativnih baza duž granice sa Kosovom. Takođe, izrazio je uverenje da su te baze strateški pozicionirane kako za odbranu Beograda, tako i za napad na Kosovo.

Premijer je istakao da, i pored svojih zahteva i optužbi, nema mržnju prema Srbima, već želi da Srbija promeni svoj stav i pristup Kosovu kako bi se normalizovali odnosi. On je naglasio da veruje u pravdu bez osvete i da ne veruje u osvetu.

Londonski list podseća i da je Kurti 1990-ih bio u zatvoru, ali i da je tih godina Aleksandar Vučić u Srbiji bio ministar informisanja.

On je i dalje na vlasti i ja sam postao premijer, ali nemam mržnju prema Srbima. Ali, želim da Srbija promeni svoj stav i pristup Kosovu kako bismo normalizovali odnose. Verujem u pravdu bez osvete. Ne verujem u osvetu. Ako postoji osveta, ne može biti pravde – rekao je Kurti.

 

 


U odgovoru na zahteve premijera Kuritija, portparol Ministarstva odbrane Velike Britanije izjavio je da ta zemlja nastavlja da pruža aktivnu podršku suverenitetu i nezavisnosti Kosova, te da igra vitalnu ulogu u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Takođe, istakao je da vojnici Velike Britanije trenutno deluju kao deo NATO mirovne misije na Kosovu, doprinoseći održavanju bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu.

 

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading