"ISTINU NIKO NE MOŽE DA NAM ODUZME!" Vučić na komemorativnoj akademiji povodom Dana sećanja na pogrom 2004. - NE SMEMO DA ĆUTIMO!

Autor:

Vesti

17.03.2024

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je rekao u Narodnom pozorištu da nismo dovoljno analizirali šta se događalo tada i šta je proisteklo iz toga.

"ISTINU NIKO NE MOŽE DA NAM ODUZME!" Vučić na komemorativnoj akademiji povodom Dana sećanja na pogrom 2004. - NE SMEMO DA ĆUTIMO!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras na komemorativnoj akademiji povodom obeležavanja Dana sećanja na Pogrom na KiM 17. marta 2004. godine da ne smemo da ćutimo o tome šta se tada desilo i da istinu niko ne može da nam oduzme.

Vučić je rekao u Narodnom pozorištu da nismo dovoljno analizirali šta se događalo tada i šta je proisteklo iz toga.

- A gotovo nikada se nismo dogovorili o tome šta nam je činiti u budućnosti - naveo je Vučić.

Kazao je da je 17. marta pre 20 godina postojala nemoć srpske države i nemogućnost, uprkos junaštvu srpskog naroda na KiM, da se odbrani od albanske pošasti.

- Pokušaću da dam naznake i onoga što će biti u budućnosti i šta nam je činiti. Kada od zločina prođe 20 godina, i to bez pravde za žrtve, bez kazne za zločince, postavlja se pitanje, a šta nam posle svega ostaje? Šta da kažem o sebi, svetu, a ponajpre Srbima sa Kosova i Metohije, koji su 17. marta 2004. godine doživeli pogrom, kada je njih desetoro ubijeno, skoro 1.000 povređeno, 4.000 trajno izbačeno iz svojih domova, dok su im kuće devastirane i razorene, a 35 crkava i manastira oštećeno i uništeno - rekao je Vučić.

Dodao je da nije siguran da postoje prave reči za njih.

- Znam da postoji nešto što ni njima ni nama niko ne može da oduzme, pravo na istinu. I koliko god o današnjem svetu istinu predstavljaju kao nešto izlizano, sakaćeno, zloupotrebljeno i bezvredno, ja i dalje verujem da je ona svetlost, bez koje bismo živeli u večnom mraku. Neophodno nam je, i ne smemo da je ćutimo, čak ni kada nas ubeđuju da ne znamo šta pričamo. I tu nije nikakav inat, to je odbijanje da se živi bez svetla i da se bude zaboravljen - istakao je Vučić.

U svetu bez principa, ukopanom u rovove, svetu koji srlja ka samouništenju, istina je onaj bedem iza kojeg jedino možemo da preživimo, poručio je Vučić.
Kako je rekao, naravno da neće svi hteti da prihvate istinu. 

- Ona nije prijatna, ona razotkriva, osvetljava i ne nudi uljuljkivanje i zaborav. Ona ne može da se izbegne, niti preskoči. Što bi rekli, bode oči i uznemirava. Zato je toliko i odbacuju - naveo je Vučić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Sava

17.03.2024 18:55

17.marta spaljena je pravoslavna crkva Svetog Nikole u Kosovu Polju.

Lola

17.03.2024 18:58

Tokom pogroma zapaljene su srpske kuće na magistrali Priština – Peć, kao I školski centar “ Sveti Sava “. I sve srpske institucije kako bi se onemogućio život preostalom stanovništvu.

Ana

17.03.2024 19:14

Srbija nikada neće ćutati, tačnije dosta smo klimali glavom.

Tamara

17.03.2024 19:27

17 marta spaljena je pravoslavna crkva Svetog Nikole u Kosovu Polju.