NEMAČKA APELOVALA NA PRIŠTINU! Treba da formirate Zajednicu srpskih opština!

Autor:

Vesti

28.02.2024

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka ambasada naglašava da je implementacija Osnovnog sporazuma od suštinskog značaja za obe strane, te da bi to doprinelo jačanju poverenja i unapređenju odnosa između Beograda i Prištine.

NEMAČKA APELOVALA NA PRIŠTINU! Treba da formirate Zajednicu srpskih opština!

Foto: Tanjug/AP

Ambasada Nemačke u Prištini izdala je saopštenje u kojem apeluje na privremene prištinske institucije da preduzmu korake ka implementaciji Osnovnog sporazuma, posebno naglašavajući potrebu za formiranjem Zajednice srpskih opština.

Istakli su da je došlo do veoma ograničenog napretka u primeni sporazuma i aneksa o primeni, te izrazili žaljenje zbog toga, prenosi Kosovoonline.


Osnovni sporazum je postignut u Briselu pre tačno godinu dana, između Beograda i Prištine, a ambasada Nemačke ističe važnost njegove primene kao ključnog koraka ka stabilizaciji odnosa između dve strane.

Neophodnost sprovođenja sporazuma

Nemačka ambasada naglašava da je implementacija Osnovnog sporazuma od suštinskog značaja za obe strane, te da bi to doprinelo jačanju poverenja i unapređenju odnosa između Beograda i Prištine. Takođe, ističu da bi formiranje Zajednice srpskih opština predstavljalo važan korak ka ostvarivanju ciljeva sporazuma i pružilo bi konkretnu podršku srpskoj zajednici na Kosovu.

Reakcije na izostanak napretka

Izostanak očekivanog napretka u primeni sporazuma izazvao je razočaranje među međunarodnim partnerima, a naročito je istaknuta zabrinutost zbog nedostatka akcija ka formiranju Zajednice srpskih opština. Nemačka ambasada je jasno istakla da je to pitanje od vitalnog značaja za srpsku zajednicu na Kosovu.

Podsećanje na godišnjicu sporazuma

U saopštenju se podseća da je proteklo tačno godinu dana od postizanja Osnovnog sporazuma, ističući važnost tog datuma kao podsećanja na obaveze i odgovornosti koje proizlaze iz postignutih dogovora. Takođe, naglašava se važnost kontinuiranog rada na sprovođenju sporazuma kako bi se prevazišli izazovi i ostvarili ciljevi dogovoreni u Briselu.


Nemačka ambasada u Prištini jasno je iznela svoj stav o neophodnosti sprovođenja Osnovnog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, ističući da bi to bilo od suštinskog značaja za unapređenje odnosa između Beograda i Prištine, kao i za podršku srpskoj zajednici na Kosovu. Očekuje se dalji razvoj situacije u narednom periodu i reakcije privremenih prištinskih institucija na apel nemačke ambasade.

(Kosovoonline)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading