VUČIĆ OTKRIVA ŠTA SE KRIJE IZA NAJNOVIJIH PORUKA AMERIKANACA: Očekuje se buran odgovor Prištine

Autor:

Vesti

09.02.2024

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki pritisci i reakcija Prištine

VUČIĆ OTKRIVA ŠTA SE KRIJE IZA NAJNOVIJIH PORUKA AMERIKANACA:  Očekuje se buran odgovor Prištine

Foto: Pink


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se sada videti kako će Priština reagovati na najnovije poruke Sjedinjenih Američkih Država vezane za ukidanje dinara. On je istakao da su pritisci prisutni na dnevnom nivou, ali da su oni očekivani s obzirom na nedavno završenu sednicu.

Vučić je istakao da je dobio informacije o porukama koje su stigle od svetskih lidera, ali je naglasio da će se sada analizirati najnovije poruke SAD i reakcija Prištine na njih. On je istakao da je ovo pitanje veoma važno i da će pažljivo pratiti dalji razvoj događaja.

"Mi analiziramo ono što su predstavnici više zemalja govorili, čini mi se da je moj utisak, ono što sam sinoć rekao bio ispravan, tako da videćemo sad dalje, videćemo posle najnovijih porukam gde Amerikanci traže odlaganje od četiri meseca kako će na to Priština da reaguje. Mislim da te stvari nisu nevažne", rekao je Vučić.


Reakcija SAD na odluku o ukidanju dinara

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild, izrazila je rezerve povodom odluke da evro bude jedina valuta na Kosovu i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama. Ona je naglasila da je odluka doneta bez adekvatne pripreme i konsultacija sa lokalnim stanovništvom, te da je neophodno definisati odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima pre nego što se plan sprovede.

"Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima", rekla je Tomas-Grinfild.



Ove poruke iz Vašingtona su izazvale pažnju javnosti i predstavljaju jasnu reakciju SAD na planove Prištine.

Analiza i dalji razvoj situacije

Predsednik Vučić istakao je da je neophodno analizirati poruke koje su stigle iz više zemalja, te da će pažljivo pratiti reakciju Prištine na zahteve SAD. Naglasio je da su ovi događaji od velike važnosti za Srbiju i da će Vlada nastaviti da radi na zaštiti nacionalnih interesa. Dalji razvoj situacije će biti praćen sa pažnjom, a reakcije zvaničnika i međunarodnih institucija će biti ključne u definisanju daljih koraka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading