MINISTAR VUČEVIĆ NA OPLENCU: Položio venac u Crkvi Svetog Đorđa povodom Dana državnosti

Autor:

Vesti

15.02.2024

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceremoniji polaganja venaca prethodio je pomen koji je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

MINISTAR VUČEVIĆ NA OPLENCU: Položio venac u Crkvi Svetog Đorđa povodom Dana državnosti

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas venac na grob vožda Karađorđa u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, povodom Dana državnosti Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 

 


Vence su položili i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, lokalnih samouprava i porodica Karađorđević.

Ceremoniji polaganja venaca prethodio je pomen koji je služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

Republika

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 

 


Povodom najvećeg državnog i nacionalnog praznika, pripadnici Vojske Srbije učestvovali su i u davanju vojnih počasti na brojnim manifestacijama i ceremonijama polaganja venaca širom Srbije.

Dan državnosti Srbije državni je praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma. Tog dana 1804. godine, srpski ustanici predvođeni Karađorđem, na zboru u Orašcu, odlučili su da podignu Prvi srpski ustanak. Istog datuma 1835. godine u Kragujevcu je donet prvi ustav Srbije, poznatiji kao Sretenjski ustav.

Podsetimo, Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

Praznik se obeležava nizom manifestacija, a centralna državna ceremonija, je u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđu i nju predvodi ministar odbrane Miloš Vučević.

Pušteni golubovi mira sa Beogradske tvrđave

Povodom Dana državnosti, na Beogradskoj tvrđavi održan je plesni performans, nakon kojeg su sa tvrđave pušteni golubovi mira.

Muzičko-scenski performans ispred Hrama Svetog Save

Kod spomenika voždu Karađorđu, ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, policijski orkestar i bas Mihajlo Šljivić izveli su himnu Bože pravde.

Uz pesmu "Oj, Srbijo, mila mati" i sopranistiknju Vesnu Đurković, nastavljen je muzičko-scenski performans kojim se u Beogradu obeležava Dan državnosti.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Anja

15.02.2024 17:35

Srbija je mala, ali ponosna država koja čuva svoju istoriju i nasleđe.

Jovan

15.02.2024 20:21

Veliki gest ministra Vučevića!

Jovan

15.02.2024 20:22

Građani Srbije su ponosni na aktuelnu vlast!

Jovan

15.02.2024 20:23

Srećan Dan državnosti!