NE MOŽE LEPŠI PRIZOR! Trobojka i deca u narodnoj nošnji - PREDSEDNIK VUČIĆ ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI: ŽIVELA SRBIJA! (FOTO)

Autor:

Vesti

15.02.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Praznik će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna državna ceremonija, održava se u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđukoju i nju će predvoditi ministar odbrane Miloš Vučević.

NE MOŽE LEPŠI PRIZOR! Trobojka i deca u narodnoj nošnji - PREDSEDNIK VUČIĆ ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI: ŽIVELA SRBIJA! (FOTO)

Foto: ATA Images, Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram profilu gde je čestitao Dan državnosti Srbije - Sretenje.

On je uz fotografiju dece, koja su odevena u narodnu nošnju i drže srpske trobojke, čestitao građanima praznik:

 

 

- Srećan Dan državnosti! Živela Srbija!

Podsetimo, Srbija danas obeležava Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak, a istog datuma 1835. proglašen je prvi srpski Ustav.

Praznik će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna državna ceremonija, održava se u Orašcu kod Spomenika voždu Karađorđukoju i nju će predvoditi ministar odbrane Miloš Vučević.

Dan državnosti Srbije se obeležava 15. i 16. februara. I najpopularniji internet pretraživač Gugl osvanuo je jutros u bojama zastave Srbije a kad na to kliknete sledi vatromet takođe u bojama naše trobojke.

Po hroničarima, 15. februara 1804, ustanici predvođeni Đorđem Petrovićem-Karađorđem, na Zboru u Orašcu, odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka, čime je poćelo stvaranja srpske države.

Takođe, predsednik Aleksandar Vučić uručiće odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti.

Centralnu državnu ceremoniju kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu predvodiće izaslanik predsednika, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Premijerka Srbije Ana Brnabić će govoriti na Sretenjskoj akademiji "Kulturna diplomatija“ u Kragujevcu, a događaju će prisustvovati i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovaće kao izaslanik predsednika Republike i predvodiće državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti na grobu Neznanog junaka na Avali.

Uz prisustvo državnog rukovodstva, državni praznik biće obeležen polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija u zemlji, najavljeno je iz ministarstava.

Vojska Srbije organizovaće ceremonije polaganja venaca u Kruševcu kod Spomenika kosovskim junacima, u Kraljevu na Trgu srpskih ratnika, u Leskovcu kod Spomenika Narodnom heroju Kosti Stamenkoviću, kao i u Gornjem Milanovcu kod Spomenika vojvodi Živojinu Mišiću, u Vranju kod Bareljefa voždu Karđorđu, i u Požarevcu kod Spomen-obeležja „Miloš Obrenović“.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading