Srbija predala zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji

Autor:

Vesti

05.02.2024

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je u petak najavio podnošenje ovog zahteva.

Srbija predala zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug/AP

Danas, u 16 časova po srpskom vremenu, ambasador Srbije pri Misiji Ujedinjenih nacija, Nemanja Stevanović, predao je zahtev za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji. Ovaj zahtev je predat u Misiji Gvajane političkom savetniku ove države, koja je trenutno predsedavajući SB UN.

Zahtev Republike Srbije

Tekst zahteva, koji su objavile "Novosti", još uvek nije javno dostupan, ali je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u petak najavio podnošenje zahteva za održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti UN zbog aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji.

Reakcije javnosti

Ova inicijativa Srbije izazvala je različite reakcije javnosti, kako domaće, tako i međunarodne. Mnogi analitičari ističu značaj ovog poteza Srbije i ističu da će ova sednica biti prilika da se međunarodna zajednica detaljnije upozna sa stanjem na terenu.

Međunarodna podrška

Važno je napomenuti da je podrška Srbiji u ovoj situaciji od izuzetnog značaja. Diplomatski napori Srbije da privuče pažnju međunarodne zajednice na aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji mogu imati dalekosežne posledice.

Sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti UN predstavlja ključni korak u naporima Srbije da se međunarodna zajednica upozna sa situacijom na Kosovu i Metohiji. Očekuje se da će ova inicijativa imati značajan uticaj na dalji tok događaja i rešavanje problema na ovom važnom geopolitičkom području.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading