VATRA ĆE BUKNUTI U SEKUNDI! Ovo ne smete da uključite u PRODUŽNI KABL, bićete u opasnosti!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovno proveravajte uređaje da biste izbegli oštećenja.

VATRA ĆE BUKNUTI U SEKUNDI! Ovo ne smete da uključite u PRODUŽNI KABL, bićete u opasnosti!

Foto: Shutterstock

Vatrogasci upozoravaju da produžni kablovi nisu namenjeni za preopterećenje strujom, te da postoji rizik od pregrevanja i potencijalnog požara ukoliko se koriste na nedozvoljen način. Korišćenje električnog radijatora u isto vreme kada su već uključeni televizor, računar i lampa, može dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i požara u domu.

Kako pravilno koristiti kabl

Preporuka proizvođača električnih radijatora je direktno povezivanje sa zidnom utičnicom, a ne preko produžnog kabla. Nikada ne bi trebalo priključivati velike uređaje na produžni kabl. Ukoliko se ipak koristi produžni kabl, važno je redovno proveravati uređaje kako bi se izbegla oštećenja. Takođe, važno je držati sve kablove i utičnice dalje od izvora toplote, ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se sprečilo pregrevanje. Preporučuje se isključivanje uređaja koji nisu u upotrebi, kao i držanje velikih uređaja udaljeno od zida kako bi se izbeglo zadržavanje toplote.

Foto: shutterstock

Šta ne sme da se stavi u produžni kabl


Mere opreza

Stručnjaci ističu važnost izbegavanja prekomernog savijanja ili uvijanja produžnog kabla, kako bi se sprečila oštećenja unutar kabla. Takođe, preporučuje se izbegavanje korišćenja oštećenih utikača ili utičnica na produžnom kablu, te zamena istih ukoliko se primete oštećenja. Takođe je bitno koristiti produžni kabl odgovarajuće dužine za potrebe uređaja, izbegavajući korišćenje prekratkog koji je pod prevelikim opterećenjem, što može dovesti do pregrevanja, prenosi "net hr".

Pravilno postavljanje kablova

Ukoliko se produžni kabl koristi napolju, bitno je osigurati da je to odgovarajući, vodootporan kabl, i držati utikače iznad nivoa tla kako bi se izbegao kontakt sa vlagom. Takođe, postavljanje produžnog kabla na mesto gde neće biti izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ili ekstremnim temperaturama isto je važan aspekt pravilnog korišćenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading