Ministar Dačić otvorio Godišnji sastanak sa konzularnim predstavnicima akreditovanim u Srbiji

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na sastanku kojem je prisustvovalo oko 70 konzularnih predstavnika

Ministar Dačić otvorio Godišnji sastanak sa konzularnim predstavnicima akreditovanim u Srbiji

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić otvorio je Godišnji sastanak sa konzularnim predstavnicima akreditovanim u Republici Srbiji, održan danas u Ministarstvu spoljnih poslova.

Nakon ministrovog uvodnog izlaganja, ispred Sektora za konzularne poslove prisutnima se obratila ambasadorka Mirjana Živković i zamenica direktora Kancelarije Vlade Republike Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić.

Obraćanje ministra Dačića:

„Poštovani konzularni predstavnici,

Uvažene koleginice i kolege,

Dame i gospodo,

Veliko mi je zadovoljstvo da vam se, i ove godine, obratim na skupu koje naše Ministarstvo spoljnih poslova organizuje za strane konzularne predstavnike u Republici Srbiji. Istovremeno, koristim i ovu priliku da vam poželim uspešan početak nove 2024. godine, u želji da ova godina svima donese dobro zdravlje, mir i prosperitet.

Svesni uloge i značaja rada konzularnih službi, i ove godine smo organizovali okupljanje stranih konzularnih predstavnika u Republici Srbiji, u nastojanju da ovakvi skupovi postanu svojevrsna tradicija.

Ovi susreti nesumnjivo doprinose učvršćivanju naše saradnje, uspostavljanju bližih kontakata i razmeni iskustava u cilju što efikasnije realizacije svih konzularnih dužnosti. Budite uvereni da vam Ministarstvo spoljnih poslova, ali i sve druge institucije Republike Srbije stoje na raspolaganju za svaku vrstu pomoći u vašem radu.

Dame i gospodo,

Svi vi, koji ste se opredelili za rad u konzularnoj službi, dobro znate koliko je posvećenosti i odgovornosti potrebno za uspešno obavljanje konzularnih zadataka, koji su prioritetno usmereni na pružanje pomoći i podrške građanima u inostranstvu. Vaš svakodnevni rad iziskuje posebnu pažnju i kontinuiranu predanost, ali i težnju da svaki pojedinačni slučaj bude rešen blagovremeno i uz maksimalnu brigu za svakog pojedinca.

Međutim, imajući u vidu veoma složene i izazovne međunarodne okolnosti, danas je priroda konzularnih delatnosti daleko kompleksnija i vremenom sve više dobija na obimu i važnosti.

Potvrda toga su upravo brojna angažovanja konzularnih službi svih država na planu pružanja pomoći građanima u različitim kriznim situacijama, uključujući i one izazvane aktuelnim ratnim sukobima širom sveta. Zato dobar konzul uvek mora da bude dostupan i spreman da deluje, čak i u teškim i vanrednim okolnostima.

Dame i gospodo,

Republika Srbija prepoznaje veliku važnost konzularne službe, o čemu svedoči i naša razgranata konzularna mreža. Nju čine 22 generalna konzulata, 1 konzulat, 2 konzularne kancelarije, 72 konzularna odeljenja pri ambasadama i čak 100 konzulata, na čelu sa počasnim konzulima u inostranstvu, što govori i o našim razvijenim prijateljskim, ekonomskim i kulturnim vezama širom sveta.

Istovremeno, izazovi sa kojima se suočavamo zahtevaju visoku efikasnost u radu, zbog čega Republika Srbija nastavlja sa modernizacijom rada naše konzularne službe kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Stoga me posebno raduje što smo, tokom prethodne 2023. godine, razvili važnu platformu koja će objediniti sve usluge koje državni organi Republike Srbije pružaju strancima, a čije puštanje u rad se uskoro očekuje. Takođe, izdvojio bih i važnu novinu u domenu vizne politike koja se odnosi na uvođenje instituta vize u elektronskom formatu, a koje očekujemo tokom ove godine.

Uvaženi gosti,

Uveravam vas da ćete u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije uvek imati pouzdanog i kredibilnog sagovornika, podršku i sigurnog partnera po svim pitanjima. Želim vam puno sreće na ličnom i profesionalnom planu i da vam boravak i rad u našoj Srbiji bude najlepši period profesionalne karijere, ali i nezaboravna lična uspomena.

Na kraju, svoje obraćanje bih želeo da zaključim izrazima duboke zahvalnosti svim zaposlenima u Sektoru za konzularne poslove Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, kao i u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima na posvećenom, odgovornom i marljivom radu.

Hvala na pažnji.“

Na sastanku kojem je prisustvovalo oko 70 konzularnih predstavnika, ambasadorka Mirjana Živković se ukratko osvrnula na ostvarene rezultate u prethodnoj godini, te je, tim povodom, zahvalila svima na pruženoj pomoći i ostvarenoj saradnji.

Zamenica direktora Kancelarije Vlade Republike Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Biljana Marić upoznala je konzularne predstavnike sa planovima za pokretanje jedinstvene platforme koja će pružiti mogućnost objedinjenog pristupa uslugama namenjenim stranim državljanima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading