ŽIOFRE: Napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova očekujemo početkom ove godine

Autor: D.B.

Vesti

25.01.2024

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef Delegacije Evropske unije Emanuel Žiofre izjavio je da se očekuje napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova početkom ove godine.

ŽIOFRE: Napredak u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova očekujemo početkom ove godine

Foto: 24 Vesti

Emanuel Žiofre

Emanuel Žiofre, šef Delegacije Evropske unije, izneo je očekivanja u vezi sa napretkom u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On ističe da se očekuje postizanje napretka u sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji početkom 2024. godine, pod uslovom da obe strane pokažu političku volju, hrabrost i liderstvo.


Proširenje EU kao ključni odgovor na ruski agresorski rat

Žiofre je naglasio značaj proširenja Evropske unije kao ključnog odgovora na rusku agresiju. On ističe da ovo pruža novu priliku za Zapadni Balkan, koju Srbija ne sme da propusti.

Značaj direktnih stranih investicija i finansijske pomoći od EU

Podsećajući na značaj direktnih stranih investicija, Žiofre ističe da je u periodu od 2010. do 2022. godine čak 59% direktnih stranih investicija u Srbiji došlo od kompanija sa sedištem u EU, čime su iznosile 20,3 milijarde evra. Takođe, naglašava da je Srbija u istom periodu dobila više od četiri milijarde evra bespovratne finansijske pomoći od EU, čiji su rezultati vidljivi širom zemlje.

Reformski proces i izazovi za Srbiju

Govoreći o reformskom procesu u Srbiji, Žiofre ističe da su postignuti određeni rezultati, ali da ostaje još mnogo toga da se uradi. Navodi da je neophodno uložiti dodatne napore u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, unaprediti saradnju između vlade i civilnog društva, kao i osigurati veću slobodu izražavanja i medija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading