"KURTI ĆE POKUŠATI DA DOKAŽE DA IMA DRŽAVNOST KOJU NEMA!" Dačić: Njegova ideja je da započinje s novim eskalacijama!

Autor: D.B.

Vesti

25.01.2024

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dačić je naglasio potrebu za državnom politikom koja će se fokusirati na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ali istovremeno poštovati i druge nacionalne interese.

"KURTI ĆE POKUŠATI DA DOKAŽE DA IMA DRŽAVNOST KOJU NEMA!" Dačić: Njegova ideja je da započinje s novim eskalacijama!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, oštro je kritikovao poteze prištinskog premijera Aljbina Kurtija, optužujući ga da pokušava da istakne nešto što nema - državnost.

Dačić je istakao da Kurti "ima milion ideja koje su vezane za to da istakne nešto što nema, a to je državnost" i dodao da Priština svuda hoće da napiše "Republika Kosovo" kako bi dokazala svoju državnost. Kao primer, naveo je i glasačke listiće na kojima je napisano "Republika Kosovo", ističući da međunarodna zajednica toleriše takve poteze.

Srbija čuva teritorijalni integritet i suverenitet

Dačić je naglasio potrebu za državnom politikom koja će se fokusirati na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, ali istovremeno poštovati i druge nacionalne interese.

"Potrebna nam je mudra politika koja će se bazirati na tome da nećemo priznati nezavisnost Kosova i dozvoliti članstvo u UN, a da imamo s druge strane mudru politiku da sve to ostvarujemo ne narušavajući nacionalne interese", istakao je Dačić.

Sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja

Komentarišući kritike na račun sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajenom, Dačić je istakao da je O'Brajen bitna adresa za Srbiju u pogledu regiona kojim se bavi. Takođe je naglasio da je saopštenje Stejt departmenta nakon tog sastanka pokazalo razumevanje za probleme sa kojima se Srbi na Kosovu suočavaju.

Ministar spoljnih poslova Srbije je takođe komentarisao pritiske koje Srbija ima sa Zapada, ističući da se od nas očekuje određeno ponašanje kako bi se ubrzao ulazak u EU, ali da pritom nije precizirano kada bi taj ulazak mogao da se desi. Ipak, naglasio je da je cilj Srbije priključenje EU jer nam to sleduje i geostrateški.


Dačić se osvrnuo i na svoju nedavnu posetu Ugandi, gde je prisustvovao samitu Pokreta nesvrstanih, ističući da je Briselu smetalo što je bio na tom skupu. Ipak, naglasio je da je Pokret nesvrstanih politički na strani Srbije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, te da je važno održavati dobre odnose sa zemljama članicama tog pokreta.

Kao zaključak, Dačić je istakao važnost traženja partnera i prijatelja među zemljama koje bolje razumeju probleme Srbije, te da će Srbija nastaviti da gradi i održava dobre odnose sa tim zemljama.

BONUS VIDEO: 

https://www.republika.rs/tag/pristina/535

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading