Brnabić: Najava Prištine o ukidanju platnog prometa dovodi u pitanje svaki dijalog

Autor: D.B.

Vesti

17.01.2024

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je istakla da je sinoć predsednik Aleksandar Vučić imao dobar razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O' Brajanom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Brnabić: Najava Prištine o ukidanju platnog prometa dovodi u pitanje svaki dijalog

Foto: Branimir Jovanović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je najava Prištine o mogućem ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom, kao i zabrane upotrebe dinara i potencijalnog upada u Poštansku štedionicu u ovom trenutku jedan od ključnih problema, ne samo u daljem procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, već uopšte za postojanje bilo kakvog dijaloga. Ona je istakla da je sinoć predsednik Aleksandar Vučić imao dobar razgovor sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O' Brajanom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Interes SAD za stabilnost regiona

Premijerka Ana Brnabić je istakla da je uvek dobro imati otvorene razgovore sa partnerima iz SAD, te da SAD imaju interes da u ovom regionu bude stabilnost. Ona smatra da nije potreban bilo kakav konflikt na evropskom kontinentu, te da je mir i stabilnost u nacionalnom interesu Srbije.

Kurti kao prepreka dijalogu

Brnabić je izrazila sumnju u mogućnost održavanja mira i stabilnosti sa ljudima poput Aljbina Kurtija, koji je, prema njenim rečima, prouzrokovao egzodus srpskog i albanskog naroda sa Kosova i Metohije. Ona je ocenila Kurtija kao neracionalnog fanatika, i istakla da je važno čuvati mir i stabilnost, ali i interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Utisak iz Davosa: važnost učešća na Svetskom ekonomskom forumu

Ana Brnabić je istakla da je boravak predsednika Aleksandra Vučića u Davosu i učešće na Svetskom ekonomskom forumu jedna od najvažnijih stvari za Srbiju u prvom kvartalu. Naglasila je politički, ekonomski i tehnološki značaj ove manifestacije, ističući važnost ekonomskih razgovora i privlačenje investicija u Srbiju.

Srbija i veštačka inteligencija

Premijerka je istakla da je Srbija dobro pozicionirana u oblasti veštačke inteligencije, te da je jedna od 29 država na svetu koja učestvuje u globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju. Takođe je navela da su etičke smernice za upotrebu veštačke inteligencije, koje je usvojila Vlada, jedna od osnova za razgovor o etičkoj upotrebi veštačke inteligencije na Svetskom ekonomskom forumu.

U zaključku, premijerka Ana Brnabić ističe da je važno održavati mir i stabilnost, te da je dijalog ključan za dalji proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Takođe, naglašava značaj učešća Srbije na Svetskom ekonomskom forumu, kako sa političkog, ekonomskog, tako i tehnološkog aspekta.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Nina

17.01.2024 14:28

Kurtija ne zanima nikakav dijalog, on samo hoće da uništi naš narod i sve Srbe da protera sa KIM

Jovana

17.01.2024 14:30

Iz Prištine su pokazali da ovo što rade,a to ne ukidanje platnog prometa je za svaku osudu.

Boba

17.01.2024 14:45

Očito da nema iskrene namere da se odnosi poboljšaju.

bubi

17.01.2024 14:50

Kurtija ne zanima nikakav dijalog već samo teror nad Srbima!