"ZSO JE PRIORITET I EVROPE I AMERIKE"! Peter Stano uputio još jednu opomenu Aljbinu Kurtiju!

Autor:

Vesti

24.01.2024

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji nacrt statuta je uradila EU, nakon što to nije učinilo Kosovo, i nije ispunilo obavezu. Uprkos brojnim pozivima iz EU i SAD, sa najvišeg nivoa, napomenuo je Stano.

"ZSO JE PRIORITET I EVROPE I AMERIKE"! Peter Stano uputio još jednu opomenu Aljbinu Kurtiju!

Foto: Printskrin/Youtube/Inbox7.mk

Portparol Evropske unije Peter Stano, istakao je pravnu obavezu Kosova da uspostavi Zajednicu srpskih opština sa većinskim srpskim stanovništvom, a naglašava i da je to obavezu koju je i sama Priština prihvatila.

Stano je naglasio da EU, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, smatra da je ovo prioritet koji mora biti sproveden bez odlaganja.

EU je jasno izrazila razočaranje što Kosovo nije podnelo nacrt statuta za ZSO . Stano je istakao da je EU pripremila poslednji nacrt nakon što Kosovo nije ispunilo svoju obavezu.

- Poslednji nacrt statuta je uradila EU, nakon što to nije učinilo Kosovo, i nije ispunilo obavezu. Uprkos brojnim pozivima iz EU i SAD, sa najvišeg nivoa. Nacrt smo pripremili mi, poštujući crvene linije Kosova, uz aktivno učešće najpoznatijih međunarodnih pravnih stručnjaka, uzimajući u obzir najefikasnije modele sličnih udruženja unutar EU. U EU postoji preko 20 modela koji rade bez straha od autonomije ili podjela - rekao je Stano.

Naveo je i da se radi na sastanku na visokom nivou Kosova i Srbije, ali da još nema datuma, prenosi portal Kosovo online.

- Mi već duže vreme govorimo da je Zajednica opština sa srpskom većinom zakonska obaveza Kosova, obaveza koju je i samo Kosovo prihvatilo. Evropska unija, zajedno sa SAD, poručuje da je to prioritet i da se mora realizovati u skladu sa obavezom koju Kosovo ima - rekao je Stano.


Stano se osvrnuo na pitanje kaznenih mera, navodeći da Kosovo nije ispunilo sve zahteve EU za ukidanje sankcija. Istakao je da su ove mere odgovor na seriju kontraproduktivnih koraka koje je preduzelo Kosovo, što je dovelo do ozbiljnog eskaliranja situacije. Stano je naglasio da, iako su neki koraci preduzeti, Kosovo je trebalo potpuno da ispuni uslove koje je EU postavila za ukidanje sankcija.

Bonus video



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading