PRIŠTINA JE IMALA DESET GODINA DA NAPIŠE STATUT ZSO! Evropska unija žestoko uzvratila Kurtiju!

Autor:

Vesti

26.12.2023

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ovoj poodmakloj fazi procesa u kojoj se očekuje da uskoro počne uspostavljanje ZSO, Kosovo je pozvano da ponudi svoje komentare i sugestije za nacrt na stolu , rekla je Masrali.

PRIŠTINA JE IMALA DESET GODINA DA NAPIŠE STATUT ZSO! Evropska unija žestoko uzvratila Kurtiju!

Foto: Tanjug/AP

Portparolka EU Nabila Masrali jasno je stavila do znanja premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da je Kosovo imalo deset godina da napiše Statut Zajednice srpskih opština.

U reakciji na Kurtijevu izjavu da bi mogao da napiše moderan evropski nacrt statuta, Masrali je istakla da je "Kosovo poslednjih deset godina imalo priliku da podnese predlog za Zajednicu srpskih opština."

- U ovoj poodmakloj fazi procesa u kojoj se očekuje da uskoro počne uspostavljanje ZSO, Kosovo je pozvano da ponudi svoje komentare i sugestije za nacrt na stolu - rekla je portparolka za Reporteri.


Evropska unija je takođe iznela svoje mišljenje o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, predstavljenom 21. oktobra. Ocena EU je da je taj nacrt najbolji mogući i da predstavlja moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina.

- Evropski nacrt statuta, koji su predstavili premijeru Kurtiju predstavnik EU Miroslav Lajčak i diplomatski savetnici francuskog predsednika, nemačkog kancelara i italijanskog premijera, zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, predstavlja moderan evropski način rešavanja osetljivog pitanja zaštite manjina - navode iz EU.

Zajednica srpskih opština (ZSO) planirano je samoupravno udruženje opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu.

Predlog za udruženje nastao je Briselskim sporazumom iz 2013. koji su potpisale vlade Kosova i Srbije. U skladu sa nadležnostima koje su date Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonom Kosova, opštine bi kroz udruženje imale pravo da sarađuju u vršenju svojih ovlašćenja. Ono bi imalo pun uvid nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

Očekivalo se da ZSO bude zvanično uspostavljena 2015. godine, ali do dana današnjeg nije formirana i to zbog Aljbina Kurtija koju uporno izbegava da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading