NIJE IM DOVOLJNO ŠTO SVAKODNEVNO MALTRETIRAJU SRPSKI NAROD NA KiM: Albanci pod okriljem "obnove" žele da prisvoje još jednu srpsku svetinju

Autor: D.B.

Vesti

26.12.2023

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan sraman potez Albanaca koji pod okriljem "obnove" prisvajaju ono srpsko.

NIJE IM DOVOLJNO ŠTO SVAKODNEVNO MALTRETIRAJU SRPSKI NAROD NA KiM: Albanci pod okriljem "obnove" žele da prisvoje još jednu srpsku svetinju

Foto: Епархија рашко-призренска

Nedavna najava "Ministarstva kulture Kosova" o obnovi srpske pravoslavne crkve u selu Gornje Vinarce kod Kosovske Mitrovice, koju su Albanci nazvali katoličkom, izazvala je oštar protest Eparhije raško-prizrenske. Ova inicijativa pokrenula je novi talas nasrtaja na srpsku kulturnu i versku baštinu na Kosovu i Metohiji.

Očigledna namera za prisvajanje srpskih verskih objekata

Eparhija raško-prizrenska ističe da je ovo jasan pokazatelj namere kosovskih vlasti da preuzmu crkve koje su albanski ekstremisti rušili ili oštećivali, a sada ih "obnavljaju" bez konsultacija sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Osim toga, nameravaju da promene identitet ovih objekata, ignorišući istorijska svedočanstva koja jasno ukazuju na njihovo poreklo i pripadnost.

Bogata istorija srpske pravoslavne crkve u selu Gornje Vinarce

Pravoslavna crkva u selu Gornje Vinarce postoji od XIV veka, u selu koje je tada bilo naseljeno isključivo Srbima, sa 15 srpskih domova, što je zabeleženo i u turskom popisu neposredno nakon osmanskog osvajanja Kosova i Metohije 1455. godine. Ovo svedočanstvo jasno ukazuje na srpsko poreklo crkve i naselja, a ne pominje se prisustvo rimokatoličke zajednice u selu.

Ugrožavanje srpske kulturne baštine

Istorčari upozoravaju da postoji namera da se kroz ovakve akcije otvori put ka osnivanju takozvane kosovske pravoslavne crkve, koja bi preuzela hramove i baštinu SPC. Ovo nije prvi put da albanski separatisti pokušavaju da prisvoje srpsku kulturnu baštinu, kao što je slučaj sa označavanjem manastira Gračanica kao albanskog hrama, ili nazivanjem crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu katoličkom crkvom Svete Petke.

Ministarstvo kulture takođe je osudilo proglašavanje pravoslavne crkve u Gornjem Vinarcu na KiM za "katoličku", ističući da ovo nije samo falsifikovanje kulturnog porekla, već i fizičko nasilje, s obzirom da se radovi na crkvi izvode bez konsultacija sa Eparhijom raško-prizrenskom. Ova inicijativa jasno pokazuje nameru da se uklone tragovi srpske kulture i vere na Kosovu i Metohiji.

Akademik Slavenko Terzić ističe da je krajnji cilj vođa albanske manjine na Kosovu i Metohiji da etnički očiste ovu teritoriju, što su činili i u prošlosti. Njegove reči ukazuju na ozbiljnost situacije i potrebu da se pažljivo prati razvoj događaja na Kosovu i Metohiji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading