"PRIŠTINA MORA MANASTIRU VISOKI DEČANI DA VRATI ZEMLJIŠTE"! Oglasio se nemački ambasador na Kosovu i poslao oštru poruku Aljbinu Kurtiju!

Autor:

Vesti

29.11.2023

16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rode je naglasio da je potrebna hitna implementacija odluke o Dečanima, kao što je to više puta zahtevala međunarodna zajednica, kako bi se unapredila kosovska ponuda za članstvo u SE..

"PRIŠTINA MORA MANASTIRU VISOKI DEČANI DA VRATI ZEMLJIŠTE"! Oglasio se nemački ambasador na Kosovu i poslao oštru poruku Aljbinu Kurtiju!

Foto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode, istakao je danas važnost hitne implementacije odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

 

 

- Zahvaljujući izveštaju pravnih stručnjaka Saveta Evrope o usklađenosti političkog i pravnog sistema KiM sa standardima SE, postoje dobre i loše vesti - napisao je on na platformi X (Tviter).

On je naglasio da su dobre vesti iz izveštaja pravnih stručnjaka Saveta Evrope da su zakonska pravila generalno u skladu sa međunarodnim standardima, ali je istakao loše vesti koje se odnose na nesprovođenje odluke Ustavnog suda u Dečanima, što predstavlja kršenje vladavine prava.


Rode je istakao da eksperti opisuju Kosovo i Metohiju kao "funkcionalnu demokratiju" sa modernim ustavom koji garantuje nezavisnost pravosuđa, ali istovremeno ukazuju na oštre kritike na račun predstavnika pravosuđa i institucija od strane političara na visokim funkcijama.

Naglasio je da je potrebna hitna implementacija odluke o Dečanima, kao što je to više puta zahtevala međunarodna zajednica, kako bi se unapredila kosovska ponuda za članstvo.

- Sve u svemu, izveštaj daje pomešanu sliku, ukazujući na visoke pravne standarde koji se ne primenjuju uvek u potpunosti - naglasio je Rode.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading