BISERKO PROTERUJE CRKVU SA KOSMETA: Sraman izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava

Autor:

Vesti

23.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od EU i SAD se traži da "ograniči delovanje" SPC u južnoj pokrajini.

BISERKO PROTERUJE CRKVU SA KOSMETA: Sraman izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava

Foto: Media centar

Sonja Biserko

Neophodno je ograničiti delovanje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu da bi se sprečilo dalje ukopavanje srpske zajednice u verski identitet pravoslavne crkve, ocena je u poslednjem izveštaju Helsinškog odbora za ljudska prava! Nije ovo prvi put da je ova nevladina organizacija ustala protiv SPC, ali je prvi put da traži ograničavanje njenog delovanja na Kosovu i to u trenutku kad se pomno prati svaki događaj u vezi s južnom srpskom pokrajinom.

"Neophodno je ograničiti delovanje SPC na Kosovu da bi se sprečilo dalje ukopavanje srpske zajednice u verski identitet pravoslavne crkve; treba ohrabriti srpsku zajednicu da se okrene autentičnim liderima koji će biti sposobni da promovišu interese i vrednosti koje će obezbediti njihovu punu integraciju u kosovsko društvo kao ravnopravnih građana", navodi se u izveštaju.

Takođe, u ovom dokumentu još piše da Srbija destabilizuje region time što neće da prizna "novu realnost na Kosovu", ugrožava sopstvene nacionalne interese jer ne radi ozbiljno na članstvu u Evropskoj uniji i NATO i priznavanju kosovske nezavisnosti. Događajem iz Banjske se, dodaju, ugrozila bezbednost cele Evrope.

A da bi dodatno ukaljali SPC, naveli su da je arsenal oružja nađen u Manastiru Banjska, što nije tačno.

"Trebalo bi napustiti politiku podilaženja Srbiji, koja do sada nije dala rezultate", poručuje se Evropi i Americi u izveštaju, ali i savetuje da treba pritisnuti i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Šta se još zamera Srbiji

- ne radi ozbiljno na članstvu u EU
- odbija da se pridruži NATO
- ne priznaje "novu realnost" na Kosmetu

"Postoji tendencija da se SPC ograniči"

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Politički analitičar Dejan Miletić kaže da je ovde na delu kontinuitet pritiska na Srbe i SPC, da smo slično imali i u britanskom parlamentu, kada je predsednica Odbora za spoljne poslove, pokrenula pitanja SPC i povezivala ih s grupama otpora srpskog naroda.

- Videli smo kako su gledali da povežu Banjsku, iako su ušli u dvorište, nije bilo sveštenika, ali postoji tendencija da se SPC ograniči, da se minimizira njena uloga jer sve mogu da izobliče i unize, ali sa SPC ne znaju šta će. Ona je temelj srpstva na KIM, neuništiva je. To je očigledno sledeći korak delovanja međunarodnog faktora u dosluhu s Aljbinom Kurtijem, da se zada udarac SPC, da joj se ograniči delovanje - kaže Maletić.

Pitanja su poslata Helsinškom odboru, ali odgovori nisu stigli do objavljivanja teksta.

Rajić: Pritisci će se nastaviti

Republika

Foto: Media centar

Predrag Rajić

Predrag Rajić, specijalni savetnik ministra Miloša Vučevića, kaže da će se pritisak na Srbe s Kosova nastaviti, a da će SPC biti među prvima na meti napada.
- Sa pritiscima na Srbe na Kosovu i Metohiji će se nastaviti. Srpska pravoslavna crkva je jedna od prvih na meti tih napada. Zato je važno da Srbi na Kosmetu ostanu u jedinstvu sa zvaničnim Beogradom - poručio je Rajić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Veki

23.11.2023 23:23

Alo, zeno, sjasi sa nase srpske grbace, vrati se tamo odakle si se dovukla

Bojanović Goran

24.11.2023 07:14

Predstavnica NDH. Šta očekivati od nacistkinje.

Srbin

25.11.2023 21:49

Ovu nakazu bi. serku proterati van granica Srbije