"BIO JE REŠEN DA POVRATI KARAULU, JURIŠAO JE KAO DA IMA DEVET ŽIVOTA": Saborci se oprostili od heroja sa Košara kapetana Ćire

Autor:

Vesti

21.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Major Aleksandar Ćirić (53) bio je sinonim za hrabrost, uvek prvi u jurišu, kaže njegov saborac Ivica Lazić.

"BIO JE REŠEN DA POVRATI KARAULU, JURIŠAO JE KAO DA IMA DEVET ŽIVOTA": Saborci se oprostili od heroja sa Košara kapetana Ćire

Foto: Republika

Umro kapetan Ćira! Nemoguće!

Ovako su, kao gromom iz vedra neba pogođeni, u nedelju kriknuli saborci Aleksandra Ćirića (53), majora u penziji, heroja s Košara. Mada je odavno dobio zasluženo unapređenje, za pripadnike 125. motorizovane brigade, gde je bio komandir čete, do kraja je bio i ostao njihov kapetan Ćira.

- Brate, ode nam još jedan u carstvo nebesko - javio je autoru ovih redova Ivan Ranković, jedan od Ćirinih saboraca.

BOLEST GA BRZO ODNELA

To je bio još jedan težak udarac prekaljenim veteranima. Prošle godine ih je napustio Pera Karapandža, samo što su mu dali godišnjicu, a sad i ovo...

- Celoj jedinici je ovo teško palo. Nema čoveka za kog Ćira nije zalegao, pomogao. Pre nekoliko meseci je otišao u penziju. Šta da kažem... Veliki patriota, neustrašiv, požrtvovan, kod njega nije bilo "napred", nego "za mnom", uvek je bio prvi u jurišu, poslednji kad je moralo da se odstupa - priča za Republiku zastavnik prve klase Ivica Lazić, u vreme agresije NATO stariji vodnik.

Svoju bolest nije shvatao ozbiljno sve dok nije doteralo cara do duvara. Već je bilo kasno kada je iz Kruševca prebačen na VMA. Njegova borba trajala je samo deset dana uprkos natčovečanskim naporima vrhunskih lekara.

- Verovao je da mu ni smrt ne može ništa, ničeg se nije bojao, pogotovo ne bolesti. Ostavio je suprugu, sina i ćerku i bolesnu majku. I njegov otac, koji je preminuo, bio je veliki Srbin, ostavio je amanet da bude sahranjen na svetoj kosmetskoj zemlji, počiva u Severnoj Mitrovici - kaže Lazić.

Aleksandar Ćirić je rođen 1970. u Kosovskoj Mitrovici. Posle osnovne i srednje škole u rodnom mestu prvo je završio Školu rezervnih oficira pešadije u Bileći, a potom 1991. i Vojnu akademiju Kopnene vojske u Sarajevu. U profesionalnoj službi u Vojsci Srbije bio je sve do penzionisanja u maju ove godine.

"OPET SI POBEDIO"

Kao oficir herojske 125. motorizovane brigade, bio je učesnik bitke za Košare 1999, kada je i ranjen. Prošao je ratišta i u Sloveniji i Hrvatskoj. Za ratne i vojne zasluge odlikovan je Medaljom za zasluge i vojnim spomen-medaljama. Poslednje dve i po decenije živeo je u Kruševcu.

- I danas se među saborcima pamti njegovo junaštvo. Bio je toliko rešen da povrati karaulu Košare da je jurišao kao da ima devet života. U tom nezadrživom naletu su on i njegovi vojnici, i ne znajući, upali i na teritoriju Albanije, ali su se povukli odmah čim im je javljeno motorolom - svedoči Lazić.

Uoči današnje sahrane, u 14 časova na Novom groblju u Kruševcu, saborci su se od Ćire oprostili potresnom porukom:

- Izgubio si samo jednu bitku, bitku u kojoj nema pobednika. Kad budeš video ko ti je sve došao, rodbina i prijatelji iz cele Srbije, videćeš da si opet pobedio. Ne daš se ti tako lako! S bogom ostaj, brate Ćiro.

Trojici majora nije bila suđena duga penzija...

Lazić sa tugom govori da se Ćiriću nije dalo da uživa u zasluženoj penziji. Ista sudbina zadesila je još dvojicu heroja s Košara:
- Majori Hajrudin Murtić i Bratislav Mitić takođe su preminuli nedugo pošto su penzionisani. Kao da im je bilo suđeno da do kraja života budu vojnici.

Godinu dana od Perine smrti

Pre nepunih mesec dana na groblju u Jakovu služen je godišnji pomen Peri Karapandži (44), odlikovanom heroju s Košara, takođe pripadniku 125. motorizovane brigade.

U tužnom stroju se tada našao i Perin sin Filip, sada učenik sedmog razreda osnovne škole, koji je s bolom, ali i ponosom, muški i bez suza, stajao uz očeve saborce. Pera je dobio odlikovanje za hrabrost, a princ Vladimir Karađorđević mu je dodelio zvanje Suverenog vojnog Viteškog reda zmaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading