KURTI POPUSTIO I POTPISAO NACRT ZAJEDNICE SRPSKIH OPŠTINA: Nismo zadovoljni, ali...

Autor: Tanjug

Vesti

07.11.2023

19:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurti je ponovio da je ponudio potpis samo kao deo paketa koji uključuje Osnovni sporazum, Aneks za implementaciju, kao i nacrt za koji je prethodno uputio komentare.

KURTI POPUSTIO I POTPISAO NACRT ZAJEDNICE SRPSKIH OPŠTINA: Nismo zadovoljni, ali...

Foto: Profimedia

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su predložile EU i SAD "znatno napredniji" od prethodnih, ali da Priština nije zadovoljna sadržajem i da će uputiti primedbe specijalnom izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku.

On je rekao novinarima u Peći da zbog poverljivosti ne može da govori ni o nacrtu ni o primedbama i da ih je preneo Lajčaku preko glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija 24. oktobra, dva dana pre sastanka u Briselu, prenosi Koha.

- Ovo je potpuno drugačiji nacrt, neuporedivo napredniji, ali to ne znači da smo zadovoljni, zato sam i ja poslao svoje primedbe i kritike - rekao je Kurti nakon posete Nacionalnom centru džudoa, gde završena obuka pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga.

Kurti je ponovio da je ponudio potpis samo kao deo paketa koji uključuje Osnovni sporazum, Aneks za implementaciju, kao i nacrt za koji je prethodno uputio komentare.

- Pošto nam je u Briselu rečeno da je normalizacija odnosa hitna, pristao sam da ga potpišem, ali samo kao deo paketa - rekao je Kurti i dodao da u njemu traži da Kosovo dobije status zemlje kandidata za EU ​​i krene putem prijema u NATO.

Na pitanje zašto juče nije primio specijalnog predstavnika EU za dijalog  Miroslava Lajčaka, Kurti je rekao da nema potrebe da se sastaje sa njim, jer ima druge obaveze.

- Moj zamenik Besnik Bisljimi se sastao i sve je u redu. Kad ima potrebe, i ja izlazim u susret, Besnik Bisljimi kontaktira i komunicira sa njim. Nije prvi put da imamo sastanak sa evropskim emisarom, ali to vodi moj zamenik, koji je odgovoran za evropske integracije, razvoj i dijalog - rekao je Kurti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (22)

Loading
ivan

07.11.2023 19:56

Ko tebe pita da li si zadovoljan ili ne?Ima da potpises i uradis ono sto je trebalo vec odavno a to je formiranje ZSO.Nismo ni mi zadovoljni tvojim ponasanjem pa sta cemo.

Nikola

07.11.2023 19:57

Pristina nije zadovoljna.... Nisu oni sami sa sobom zadovoljni.. nemaju cime drugo da se bave!

Vanja

07.11.2023 20:02

Kurti je jedan šljam koji samo želi nasilje, a ne dijalog

Sara

07.11.2023 20:03

Čovek kao sto je Kurti uvek će biti nezadovoljan i samo će gledati da dobije šta želi preko nasilja