PONOSAN NA USPEH "ORLOVA"! Piksi: Igrači ginu za zemlju, niko ne sme da ih degradira

Autor: Marija NESTOROVIĆ

Sport

23.11.2023

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ja sam čovek koji čvrsto stoji na zemlji i uvek se trudim da ispunim zacrtani cilj, rekao je Stojković

PONOSAN NA USPEH "ORLOVA"! Piksi: Igrači ginu za zemlju, niko ne sme da ih degradira

Foto: Vlada LUKIĆ

Selektor Srbije Dragan Stojković istakao je da je ponosan na svoje igrače nakon plasmana na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Naši momci su se tokom kvalifikacija često našli na udaru kritičara, a Piksi je istakao da ne dozvoljava da neko umanjuje njihov rad i trud. Takođe je istakao u intervjuu za Republika.rs da "orlovi" imaju dobar tim, koji odlično funkcioniše i da nikada nije bilo problema. 

Da li su se slegli utisci posle velikog uspeha?

- Utisci su se slegli, ali posle Crne Gore. Već tad sam bio siguran da ćemo igrati na Evropskom prvenstvu. Tako da smo ispunili naš cilj. Moram da istaknem koliko je ovo važan uspeh za srpski fudbal, ali i generalno. Koliko je važan za ovaj narod, za samu fudbalsku kuću. Posebno za one koji vole svoju reprezentaciju. Tako da mogu da kažem da imam veliku satisfakciju da sam na mestu selektora uspeo u tom cilj. I da su igrači izdržali teret kvalifikacija i uspeli da naprave jedan ovako dobar rezultat. Bez obzira na to da li će neko to prikazati u drugačijem svetlu. Ovo je jedna činjenica koja ostaje zapisana.

Bili ste u reprezentaciji 2000. kada smo igrali na Evropskom prvenstvu, sad ste na klupi.
Znači li to da bez vas ne možemo na EVRO?
- Ispada tako. Ja sam čovek koji čvrsto stoji na zemlji i uvek se trudim da ispunim zacrtani cilj. Ono što se sada desilo to je ono, što bi se reklo, ono što je obećano, to je i učinjeno. Tu se svaka priča završava. Danas u fudbalu ništa nije lako i da nam je neko pre kvalifikacija dao ovaj rezultat, svi bi ga oberučke prihvatili. Ponosan sam što imam ovakvu grupu ljudi koja savršeno funkcioniše. Nismo imali nikakvih problema. Pravi smo tim, dišemo kao jedan.


Cilj je ostvaren, ali da li ste zadovoljni igrom kojom ste stigli do cilja?
- Što se tiče igre ona je mogla da bude mnogo bolja. Nisam neko ko se krije. Nismo briljirali, kao što je slučaj bio u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo kada smo kao tim iz trećeg šešira, koji je bio praktično prežaljen, stigli do prvog mesta u grupi. I ako se sećate onih mojih reči da idemo u Katar, svi su pomislili da pričam nešto što nije realno. Međutim, ja sam verovao u to i te kvalifikacije su stvarno bile odlične. Ove kvalifikacije su bile mnogo teže. Svi su komentarisali da imamo lake protivnike, kao da smo dosad osvojili tri svetska prvenstva, pa je to nama samo da odradimo. Nije tako, veliki je pritisak, velika su očekivanja. Srećan sam jer smo uspeli da izdržimo sve udare na psihološkom planu.

Zašto smo igrali bolje u kvalifikacijama za Mundijal, nego sad?
- Imate protivnike koji prave analize. Sada nas ozbiljnije shvataju. Onda je došlo do nekih individualnih grešaka, koje su nas koštale. Svi su mi govorili da protiv Bugara možemo pet, šest golova, mislim se, ljudi, pa da li vi znate fudbal. Mi smo prošli dalje, kome je drago, kome nije, šta da mu radim.

Možemo li u Nemačkoj očekivati bolji rezultat nego u Kataru?
- Srbi su optimisti. Oni čak znaju da budu i nerealni mnogo puta. Međutim, najvažnije je što ćemo mi odneti srpsku zastavu u Nemačku, da će se vijoriti trobojka tamo. To je velika promocija Srbije i naroda, u svakom smislu. A opet taj uspeh neko želi da degradira. Pritom dobijete od UEFA 3,3 miliona evra, pa ni to nije dovoljno. Pa neće moći, gospodo. Zato neću dozvoliti da neko degradira nečiji trud, tu mislim na igrače koji igraju volonterski i ginu za svoju zemlju. Žrtvuju svoje karijere. Drago im je kad čuju himnu i ne zaslužuju da ih neko degradira, a ima takvih ljudi.

 

 Rekli ste da je plasman na EVRO iskupljenje za Katar, na šta ste tačno mislili?
- Osećao sam dug, ali sam dužan zemlji i narodu. Jer se desio takav neki rezultat, koji nisam mogao da promenim. Mnogi su mi govorili da ne obećavam da ćemo ići na oba prvenstva, ali ja ne tražim alibi. Ne krijem se i uvek stojim iza svojih reči. Desio nam se taj kiks s Kamerunom. Tada je trebalo da dobijemo, ali nismo. Napravili smo neke individualne greške.

Već se priča o mogućim protivnicima, da li imate neku želju?
- Ne bavim se kalkulacijama. Sve ekipe koje su se plasirale poseduju kvalitet. Videćemo šta će biti. Evropsko prvenstvo je dobro mesto za iskorak dalje. Kada dođe do žreba, videćemo.

Navijači ističu da bi za Srbiju bilo bolje da se ne sretne s Albanijom i Hrvatskom jer bi to bilo nešto više od fudbala?
- Ne odlučujemo mi o tome. Ne možemo da utičemo na žreb. Ko god bude, igraćemo i da budemo fokusirani na sportske stvari.

Kažete da ste čovek koji stoji s obe noge na zemlji kada je fudbal u pitanju, a kakvi ste privatno?
- Što bi se reklo normalan sam čovek. Nisam kafanski čovek i noćna ptica. Nisam neko ko će posećivati mesta da bi bio viđen, čak se i ne družim s takvim ljudima. Ono što je važno trudim se da budem primer mladoj generaciji. Pokazao sam emocije kada smo pobedili Crnu Goru, tad sam bio mnogo srećan. Tako reagujem kada nešto mnogo želim.

Ko vam je najveća podrška?
- Moja porodica i to nije floskula. Imam strahovitu podršku porodice. Ona je stub svega i bez nje bi mi sve bilo mnogo teže.

BONUS VIDEO: 

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez prethodnog izričitog pismenog odobrenja redakcije Republika.rs.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Predrag Stojkovic

23.11.2023 19:31

Auuuu....SINE ,PA TI SE BODES !!! ONI SVE RADE SAMO NE GINU I NE OSTAVLJAJU SRCE NA TEREN,MOZDA U KLUBOVIMA ZA SRBIJU NE !!! KO BABE,MANEKENI BEZ ZARA,ENERGIJE,SRCA...MRSSS