MALI LAV (2) SE DIGAO NA NOGICE I SITNIM KORACIMA ULAZI U NOVU 2024.! Porodici Teodorović iz Novog Sada najteža godina u životu se završila na najlepši način!

Autor:

Vesti

31.12.2023

09:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teodoroviću u novu 2024. ulaze srećni, mada još uvek se oporavljaju od svega što ih je zadesilo u 2023.

MALI LAV (2) SE DIGAO NA NOGICE I SITNIM KORACIMA ULAZI U NOVU 2024.! Porodici Teodorović iz Novog Sada najteža godina u životu se završila na najlepši način!

Foto: Privatna arhiva

Protekla 2023. za nas je bila veoma teška i puna emotivnog naboja od koga se još oporavljamo. Ipak, pamtićemo je po tome što je naš Lav, zahvaljujući humanim ljudima i državi, pobedio smrt i što u novu 2024. godinu ulazi na svojim nogicama, počinje priču za novogodišnje izdanje Republike i Srpskog telegrafa Sonja Teodorović, majka malog Lava Teodorovića  (2), prve bebe obolele od smrtonosne SMA, koja je primila najskuplji lek na svetu o trošku RFZO i to u klinici u Tiršovoj.

Ovim je malom junaku iz Novog Sada, ne samo spasen život, već mu je omogućeno da normalno živi i razvija se kao njegovi vršnjaci.

Sonja kaže da početak 2023. nije nagoveštavao da će porodica preživeti toliku dramu koja ih je zadesila sredinom godine, a kada je njenom sinu konačno dijagnostikovana teška bolest.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Lav Teodorović

 

- Lav je od trećeg meseca redovno išao na fizikalne terapije, jer je primećeno da mu kasni gruba motorika. Svi su mi pričali, od lekara do fizijatara, da nije ni prva ni poslednja beba kojoj se to dešava i sa tim stavom smo i ušli u 2023. Međutim, imam i starije dete, znam kojim tempom i tokom se razvijaju zdrava deca,  i nešto mi nije davalo mira... Insistirala sam na dodatnim analizama i tek su u junu moje sumnje potvrđene, ali nisam očekivala da budu toliko teške - priča Sonja Teodorović.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Lav Teodorović sa sestrom Noom

 

Ističe da je teška dijagnoza sve članove porodice "srušila to temelja", ali su se brzo digli, jer su znali da vremena za plakanje i tugovanje nema. Naime, bebi je bolest dijagnostikovana u 20. mesecu, a lek je najbolji učinak pokazivao ako se primi pre druge godine.

Kaže da je tada krenula trka za novac, ali i trka sa vremenom.

- Trebalo je za veoma kratko vreme, jer je Lavu u novembru rođendan, sakupiti novac i to ne malo novca, već 2.4 miliona evra. Danju smo se trudili da organizujemo akcije, da starijoj ćerkici koja ima sedam godina, objasnimo da joj je brat, koga obožava, bolestan, ali opet i da je zaštitimo od surove istine šta može ta bolest svima da nam donese. Danju smo se nekako držali, ali noći su za supruga i mene bile preteške. Tada smo znali da se zagrlimo i, šta drugo da radimo, nego da plačemo. Ja sam izgubila oca pre deset godina i mislila sam da veće boli od toga nema, ali saznanje da vam je dete bolesno... Ne znam kako bih tu bol uopšte i opisala...

Republika

Foto: Privatna arhiva

Lav Teodorović sa sestrom Noom

 

Naglašava da je agonija oko bolesti deteta i skupljanja novca srećom kratko trajala, jer je već posle mesec i po dana pozvala direktorka RFZO Sanja Škodrić i rekla da će država doplatiti deo novca koji nedostaje i da će Lav primiti terapiju u Beogradu.

- Ne znam kako da objasnim kako sam to doživela, emocije su mi bile totalno pomešane. Naravno da sam zahvalna državi, ali sam zahvalna i svakom građaninu ove zemlje i svima koji su uplatili novac za Lavovo lečenje. U tom trenutku, kada me direktorka Škodrić pozvala, na računu smo imali 400.000 evra. 

Kaže da se posle toga sve toliko brzo odvijalo da nisu kao porodica imali vremena ni da razmišljaju.

- Krajem avgusta Lav je primio terapiju i srećom dobro je sve podneo. Dugo sam strahovala i brinula što se ne diže na nogice i konačno je i to uspeo. Razvija se kao svako drugo dete, redovno i dalje idemo na terapije, on je intelektualno zdrav, SMA mu je uništavala motoriku - priča Sonja.

Ulaze u novu 2024. ulaze srećni, mada Sonja ponavlja da se još oporavljaju od svega što ih je zadesilo u 2023.

- Samo da smo zdravi i to želim svim ljudima. I sloga u porodici i ljubav su bitni. Mi smo veoma bliski, volimo se i zahvaljujući tome uspeli smo da opstanemo i izađemo normalni ih cele ove priče - završava Sonja.

Više slika pogledajte u galeriji

Bonus video

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading