BUDUĆNOST JE STIGLA U SRBIJU! DOBIJAMO CENTAR ZA 22. VEK: Otkrivamo kako će izgledati BIO4 kampus i šta će se sve u njemu nalaziti

Autor:

Vesti

26.12.2023

22:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovde će raditi više od 1.000 doktora nauka, u preko 300 savremeno opremljenih laboratorija.

BUDUĆNOST JE STIGLA U SRBIJU! DOBIJAMO CENTAR ZA 22. VEK: Otkrivamo kako će izgledati BIO4 kampus i šta će se sve u njemu nalaziti

Foto: Promo

BIO4 kampus na Torlaku, koji će biti završen do kraja 2026, predstavljaće jedan od najnaprednijih evropskih centara za biotehnologiju, a ceo projekat daće Srbiji i Beogradu potpuno novo lice.

Razvoj i izgradnja ovog projekta predstavljaće centralnu tačku nacionalnih investicija u bioekonomskom razvoju, a projekat će sam po sebi biti jedinstven u širem regionu, kažu za Republiku iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić.

Šta znači BIO4

- biomedicina

- biotehnologija
- bioinformatika
- biodiverzitet

FINANSIRANJE

Republika

Foto: Promo

Ceo projekat će uključivati u sferi obrazovanja sedam fakulteta

Kako su još istakli, projekat BIO4 označava biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet, a obuhvataće jedinstvenu prostornu celinu od oko 30 hektara.

Ceo projekat će uključivati u sferi obrazovanja sedam fakulteta, što se tiče nauke devet najboljih instituta, startape (ekstenzija Naučno-tehnološkog parka Beograd), poslovni park za razvojna odeljenja velikih kompanija, konferencijsko-izložbeni centar Minglarijum, koji će pružiti zajedničke sadržaje poput kongresnog centra, interaktivnog izložbenog centra, sportskih objekata, kafića i restorana, sve s ciljem podsticanja susreta ljudi iz različitih naučnih oblasti. Pored ovog, postojaće i smeštajni kapaciteti za studente i istraživače, kao i vrtić, ali i sportsko-rekreativni i kulturni sadržaji.

Kako ističu iz kabineta Brnabićeve, u pravoj fazi biće izgrađeno oko 157.000 kvadratnih metara bruto površine, a planirana su fazna proširenja.

Gradnja oko 20.000 kvadrata poslovno-laboratorijskog prostora počinje samo nekoliko meseci kasnije. Ukupna procenjena investicija Republike Srbije iznosi oko 450 miliona evra, uključujući zemljište, projektovanje, izgradnju i opremu. Takođe, već je obezbeđeno od Centralne evropske banke 200 miliona evra i od EBRD 10 miliona. U okviru kampusa će biti raspoređena i najsavremenija oprema u sedam centara izuzetne naučne infrastrukture i više od 30 osnovnih centara, dostupnih za zajedničku upotrebu stanarima BIO4 kampusa i spoljnim korisnicima.

BRŽA TRANZICIJA

Republika

Foto: Promo

BIO4 će omogućiti bržu i efikasniju tranziciju zdravstvenog sistema ka modernoj dijagnostici i dostupnijim inovativnim tretmanima

Iz kabineta premijerke kažu i da se već sada zna da će u BIO4 kampusu raditi više od 1.000 doktora nauka, u preko 300 savremeno opremljenih laboratorija. Ukupno će biti oko 1.400 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata, plus gosti i privreda.

- Projekat BIO4 kampusa je gotovo završen, a pripremni radovi za izgradnju zvanično počinju danas. Useljenje je planirano tokom 2026. Osim tehničke strane, BIO4 se razvio u snažnu platformu za saradnju između različitih zainteresovanih strana. Već postoji opipljiv interes velikih farmaceutskih i globalnih kompanija, kao i manjih, ambicioznih biotehnoloških kompanija. Do sada su potpisani istraživačko-razvojni memorandumi o razumevanju s raznim kompanijama. Tu su "Takeda" (Japan), "SK bioscience" (Koreja), BGI (Kina), "Roche" i "Swiss Rockets" (Švajcarska), "Astra Zeneca" (VB), "Pfizer", MSD i "Ginkgo Bioworks" (SAD), uz uspostavljenu saradnju s još nekoliko međunarodnih kompanija - naveli su naši sagovornici i dodali:

- BIO4 će omogućiti bržu i efikasniju tranziciju zdravstvenog sistema ka modernoj dijagnostici i dostupnijim inovativnim tretmanima, kao i veću i stabilniju proizvodnju kvalitetnije hrane. Ovo će biti mesto gde istraživači oblikuju budućnost društva kroz inovativne ideje, otkrića i primenu tehnologija u zdravstvu, poljoprivredi i ishrani, zaštiti životne sredine i industriji, s ciljem da kreiraju bolji život za građane i budu nosilac privrednog razvoja Srbije u godinama i decenijama koje dolaze.

Biće uključena i srpska dijaspora

Republika

Foto: Promo

BIO4 kampus

Zamisao je da BIO4 kampus bude prepoznatljiva tačka na globalnoj mapi istraživanja i razvoja u BIO4 oblastima i među 10-20 najuspešnijih u svetu.
U tom smislu je BIO4 kampus već prepoznat od Svetskog ekonomskog foruma, gde je ministarka Jelena Begović imala priliku da predstavi biotehnološku revoluciju svetskoj publici na prestižnoj sceni tzv. letnjeg Davosa u Kini, u junu ove godine. Takođe, projekat BIO4 je počeo da okuplja i srpsku dijasporu. Više od 30 globalno uspešnih naučnika, osnivača startapa, investitora i korporativnih direktora je već počelo da pruža podršku u povezivanju BIO4 učesnika s globalnom zajednicom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading