OŽIVELI SMO SRPSKO SELO: Ministar Milan Krkobabić predstavio rezultate

Autor:

Vesti

25.12.2023

19:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kroz program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće obezbeđeno 980 domova širom Srbije.

OŽIVELI SMO SRPSKO SELO: Ministar Milan Krkobabić predstavio rezultate

Foto: ST/Vladimir Lukić

Jedan od najzapaženijih programa Ministarstva za brigu o selu u 2023. jeste program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće, kroz koji je obezbeđeno 980 kuća širom Srbije, istaknuto je juče na predstavljanju rezultata rada ministarstva.

- Danas uočavamo obrnute procese grad-selo i nadam se da će oni biti nastavljeni. Na ovaj način postižemo populacione, ekonomske i bezbednosne ciljeve i ubrzano menjamo demografsku sliku. Ovde imamo sela u kojima smo dodelili kuće za 50, 60 porodica, i svi su mlađi od 30 godina. Dakle, u ta sela dovodimo radno aktivno stanovništvo. Ispunjavamo i bezbednosni aspekt - da nijedan deo zemlje, posebno rubna područja, ne ostane prazan - kazao je ministar Milan Krkobabić.

500 zadruga u 500 sela

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Značajan doprinos oporavku seoskih naselja bilo je osnivanje Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, koji okuplja preko 80 stručnjaka i autoriteta iz različitih oblasti, čiji su kopredsednici ministar Krkobabić i Dragan Škorić. Među prvima koji su ostvarili i premašili svoj zacrtani cilj bio je program revitalizacije zadrugarstva 500 zadruga u 500 sela. Kako su naveli, za kratko vreme oživljene su "male fabrike pod vedrim nebom" i vraćeno je poverenje u udruživanje.

MNOGO DECE

On je istakao da su, od početka programa, 2020. dodeljene subvencije za kupovinu ukupno 2.650 seoskih kuća širom Srbije, čime je krov nad glavom dobilo više od 10.000 ljudi, od čega 3.500 dece.

- Čak trećina novih stanovnika sela i vlasnika kuća zamenilo je gradske adrese za seoske, a od prvih prijava na konkurs pokazalo se da su najmlađi i najhrabriji jer je prosek godina novih vlasnika kuća 29,8 godina. Vojvođanska sela prednjače po broju novih komšija, a naročito u Somboru, gde je useljena čak 151 kuća. Rekorder je Bačko Petrovo Selo u opštini Bečej sa 82 doma, seoske kuće useljene su i u naseljima Knjaževca, Pirota, Dimitrovgrada, a selo Željuša, sa 12 useljenih kuća, postalo je svojevrsni simbol ovog programa.

Ministar Krkobabić je zahvalio svima koji su radili na ovom veoma važnom programu.

- Posebno bih istakao ono na čemu sam zahvalan SANU i akademiku Škoriću, rektoru Đokiću, a to je saradnja nauke i države - uvek smo imali raskorak, neko je išao napred, neko zaostajao, a mislim da smo u ovim stvarima uspeli da idemo uporedo - rekao je ministar.

Krkobabić je ocenio da je formiranjem Nacionalnog tima za preporod sela Srbije "udaren kamen temeljac za građevinu koja se zove obnova srpskog sela".

- Nacionalni tim je dobio i izuzetnu podršku Vlade, a ja bih istakao da je od presudnog značaja bila snažno izražena volja predsednika Aleksandra Vučića, kada sam ga upitao hoćemo li nastaviti ovaj program, kroz jednu rečenicu: "Koliko god bude zahteva mladih ljudi da svoju budućnost grade u selima Srbije, toliko će biti sredstava" - kazao je Krkobabić.

Program za kupovinu minibuseva

Prema njegovim rečima, značajan program koji je sprovelo ministarstvo jeste program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva, čime je rešen problem prevoza za oko 1.200 sela i više od 400.000 stanovnika. Predsednik komisije i dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović je istakao da je zadatak bio delikatan, ali da su, na kraju, ispunjeni svi zahtevi. Samo u toku ove godine prevoz za svoja sela dobilo je 26 lokalnih samouprava, a ukupno 61 od početka programa. U grupi najnerazvijenijih i devastiranih je 35 lokalnih samouprava, dok se 23 lokalne samouprave nalaze u pograničnim područjima, a 31 nije dosad imalo organizovan gradski ili prigradski prevoz.

VELIKI DOPRINOS

Predsednik komisije za dodelu ovih sredstava je rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić, koji je zajedno sa zamenikom agroekonomistom Milanom Prostranom mnogo doprineo da ovaj program uspe.

On je u ime komisije apelovao da se ovaj program nastavi i u narednoj godini i poželeo da tada bude još veći broj prijavljenih za ova sredstva.

Jučerašnjem obležavanju rezultata, pored ministra, prisustvovali su i akademik Dragan Škorić, predsednik akademijskog odbora za selo ispred SANU, rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Vladan Đokić, porodice koje su dobile dom u programu dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće, predstavnici lokalnih samouprava, članovi diplomatskog kora, a program su ulepšala deca iz KUD Naš zavičaj Sevojno, koja su ove godine pobedila u folkloru na Miholjskim susretima sela u Zlakusi kraj Užica.

Miholjski susreti sela veliki uspeh

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

 

Manifestacija Miholjski susreti sela, koju je pre tri godine osmislio i zajedno s pesnikom Ljubivojem Ršumovićem utemeljio ministar Milan Krkobabić, takođe ističe brigu ministarstva o selu. Kroz program su odobrena sredstva za održavanje 250 ovih manifestacija u više od 1.800 sela širom Srbije, koje su, između ostalog, obuhvatale sportska takmičenja, seoski višeboj, izložbe, folklorne nastupe, smotre tradicionalnih jela. Ovogodišnji susreti u 1.500 sela, 95 opština i gradova, sa 200.000 učesnika i posetilaca, bili su rekordni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading