"NASTAVLJA SISTEMATSKO I INSTITUCIONALNO UGNJETAVANJE SRBA" Petković zagrmeo: Jedini koji krši sporazume i ne sprovodi potpisane obaveze je Aljbin Kurti

Autor: D.B.

Vesti

11.01.2024

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad mu je već do brojanja, neka prebroji da je 3.919 dana prošlo od kako nije formirana ZSO, naveo je Petar Petković.

"NASTAVLJA SISTEMATSKO I INSTITUCIONALNO UGNJETAVANJE SRBA" Petković zagrmeo: Jedini koji krši sporazume i ne sprovodi potpisane obaveze je Aljbin Kurti

Foto: Printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jedini koji krši sporazume i koji je i u 2024. godinu ušao negirajući osnovnu obavezu Prištine preuzetu i potpisanu još 2013. godine u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština i time započeo 11. godinu sistemskog i institucionalnog obespravljivanja i ugnjetavanja Srba na Kosovu i Metohiji.

On je tako reagovao na Kurtijevu izjavu da Beograd krši evropski predlog sporazuma o naglasio da niti Kurti može da iznova piše sporazume koji su potpisani i verifikovani u Briselu, pre 11 godina i čiji je garant sprovođenja Evropska unija, niti ume da napiše ili izgovori jednu rečenicu, a da pritom ne napadne Beograd i Srbe na KiM, jer to, naglasio je Petković, jedina politika za koju zna i za koju živi.

- Kad mu je već do brojanja, neka prebroji da je 3.919 dana prošlo od kako nije formirana ZSO, a da 211 dana traje blokada uvoza srpske robe na KiM i gaženja svih postulata slobodnog protoka. Neka prebroji da je samo prošle godine na Kosovu i Metohiji zabeleženo 178 etnički motivisani incidenata, a od njegovog dolaska na vlast ukupno 458 različitih napada na srpski narod, srpske crkve, ambulante, škole - rekao je Petković, a navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodao je da Kurti može da nabroji i šest tačaka Osnovnog sporazuma iz Brisela kojim se garantuje ZSO, kao i 21 tačku opštih principa za formiranje ZSO.

- Brojevi govore i da je šestoro Srba na Kosovu i Metohiji upucano samo prošle godine, desetine pohapšeno, a preko 10 odsto Srba se iselilo zbog njegove antisrpske politike - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, to su brojevi koji govore najbolje o Kurtiju i njegovoj vladavini, a koje on sam ne sme da pomene, ali će ga Beograd uvek podsećati na sve njegove obaveze i eskalatorne poteze kojima potkopava mir i stabilnost na prostoru čitavog Zapadnog Balkana, zbog čega je glavni izvor nestabilnosti, tenzija i kriza kako na Kosovu i Metohiji tako i šire.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Minja

11.01.2024 15:42

Kurti na sve načine želi da se reši Srba sa KiM, izaziva teror! Za svaku osudu je takvo ponašanje!

Zora

11.01.2024 16:17

Kurti se nikada nije držao ni jednog sporazuma. Ne radi ništa što bi dovelo do normalizacije odnosa .

Djofa

11.01.2024 16:21

Sve postignute dogovore Rusi i ne ispunjava samo Kurti!

Jovica

11.01.2024 16:25

Da je srece, Kurti nije ni trebalo da vidi svetlost slobode.